‘Russisch vredesplan voor Oekraïne is bezettingsplan’

Foto ANP/EPA/Nastasia Vlasova

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN heeft het nieuwe Russische vredesplan voor Oekraïne afgedaan als een bezettingsplan. Ze roept Rusland op tot het uitvoeren van het staakt-het-vuren dat vorig jaar in september werd bereikt.

Ondanks dat staakt-het-vuren zijn er nog steeds gevechten in het oosten van Oekraïne tussen separatisten en de regering in Kiev. Rusland heeft Oekraïne een nieuw vredesplan voorgelegd om het conflict te beëindigen. Maar volgens ambassadeur Power zou het land zich daarmee onttrekken aan de eerdere bereikte Minsk-overeenkomst. Zij beticht Rusland ervan regelmatig ‘een olijftak met de ene hand aan te reiken, terwijl het met de ander Grad-raketten en tanks uitdeelt.’ Rusland zou volgens Power zou nog steeds actief zijn in Oekraïne:

Twitter avatar AmbassadorPower Samantha Power Since December 9th unilateral “silence regime” announced by #Ukraine, separatists and #Russian backers have launched over 1,000 attacks.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin beweert dat Moskou zich wel aan de Minsk-overeenkomst houdt.

Onderhandelingen in Berlijn

Het nieuwe voorstel van president Poetin voorziet in een staakt-het-vuren tussen Kiev en de separatisten. Daarnaast zouden beide partijen hun zware artillerie-eenheden terugtrekken. Ambassadeur Power zag in het voorstel echter een mogelijkheid voor Rusland om zich aan de eerder gemaakt Minsk-afspraken te onttrekken.

In die afspraken stond onder andere dat Moskou soldaten uit Oekraïne zou terugtrekken. Daarnaast moest het land ook de controle over de internationale grenzen weer aan Kiev overdragen. Volgens Moskou heeft president Porosjenko afgelopen zondag het voorstel afgewezen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland zijn op dit moment in Berlijn om te onderhandelen over een vredesdeal. Ondertussen nemen de spanningen in het oosten van Oekraïne toe. Separatisten lijken steeds actiever te worden en de autoriteiten in Kiev gaan extra manschappen naar het gebied sturen. President Porosjenko was aanwezig tijdens het World Economic Forum in Davos, maar is vandaag eerder naar Oekraïne teruggekeerd wegens de gespannen situatie. Hij beschuldigt Rusland ervan 9.000 soldaten in Oost-Oekraïne te hebben.