Recordomzet voor chipmachines van ASML

Chipmachinefabrikant ASML overtreft zijn eigen verwachtingen en haalt een recordomzet van 5,9 miljard euro.

Aandeel fors duurder
Aandeel fors duurder

De Nederlandse bescheidenheid mocht vanmorgen even aan de kant toen chipmachinefabrikant ASML positieve cijfers bekend maakte. Het bedrijf boekte een recordomzet die bijna 200 miljoen euro hoger uitvalt dan verwacht, de nettowinst van 1,2 miljard euro is het op een na hoogste resultaat. Topman Peter Wennink noemde het „een excellent jaar”, vooral te danken aan een onverwacht goed vierde kwartaal.

ASML maakt lithografiemachines, een van de essentiële stappen in het productieproces van processors en geheugenchips. Met nieuwe chipmachines kunnen fabrikanten op grotere volumes en krachtiger chips produceren. ASML staat aan het begin van de keten door machines te produceren die steeds nauwkeuriger patronen kunnen belichten.

Met een marktaandeel van 80 procent in lithografiemachines kan ASML zelf nauwkeurig bepalen hoeveel chips de klanten fabriceren. Meestal volgen analisten dan ook de omzetverwachtingen van ASML, maar nu zat het bedrijf er zelf naast. De vraag naar geheugenchips (opslaggeheugen en werkgeheugen) was in het vierde kwartaal groter dan verwacht.

De toename van orders in het laatste kwartaal zorgt niet voor een dip in het eerste kwartaal van 2015, verwacht Peter Wennink. Hij rekent op een omzet van 1,6 miljard euro in de komende drie maanden, 100 miljoen meer dan in het vierde kwartaal. In het derde kwartaal van 2014 had ASML overigens een dip.

‘Internet of things’

Waar komt de groeiende vraag vandaan? Fabrikanten investeren extra in nieuwe capaciteit om aan de verwachte groeiende vraag naar elektronica te voldoen. Het gaat niet alleen computers, tablets en telefoons.

Wennink verwijst naar de recente Consumer Electronics Show in Las Vegas, waar veel nieuwe toepassingen te zien zijn die ook chips nodig hebben – van draagbare fitnessgadgets tot de wasmachine met internetverbinding. „Die hebben niet de meest geavanceerde chips nodig maar moeten wel via internet met elkaar verbonden worden”, zegt Wennink. Zo lijkt ASML concreet te profiteren van het internet of things – een buzzword dat de sector al enkele jaren bezig houdt.

ASML verscheepte afgelopen jaar in totaal 116 lithografiemachines. Dat zijn er minder dan vorig jaar maar de gemiddelde verkoopprijs lag veel hoger: 31 miljoen versus 25 miljoen in 2013. Er werden onder meer 7 lithografiemachines verkocht die met de EUV-technologie (extreme ultraviolet) werken. Zo kunnen nog nauwkeuriger patronen op de platen – wafers – met halfgeleide materiaal belicht worden.

Omzetdoel

De ontwikkeling van EUV is volgens ASML noodzakelijk om ook na 2020 fijnmaziger chips te blijven maken met meer transistors. Het concern mikt voor dat jaar op een omzet van 10 miljard. Het probleem is dat de EUV-lichtbron nog niet krachtig genoeg is voor massaproductie. ASML was te optimistisch over de ontwikkeling van die nieuwe technologie.

De Amerikaanse Cymer leverde de lichtbron voor EUV. Dit bedrijf werd in 2013 overgenomen om de ontwikkeling ervan te versnellen. Komend jaar kunnen de EUV-machines 1.000 wafers per dag produceren – nu is de capaciteit nog beperkt tot 500 wafers. Met de mensen van Cymer erbij telt ASML 14.000 medewerkers, van wie zo’n 2.700 inhuurkrachten.

ASML was een van de best presterende aandelen op de Amsterdamse beurs in 2014. Het bedrijf wil het dividend met 15 procent verhogen tot 70 cent per aandeel. Daarvoor is een bedrag van 300 miljoen euro gereserveerd. Ook wil ASML de komende twee jaar aandelen terugkopen voor een totaal bedrag van 1 miljard euro.

TSMC, de Taiwanese chipfabrikant die samen met Intel en Samsung in 2012 een aandeel in ASML had genomen, heeft zijn belang weer verkocht nadat de afgesproken periode was verstreken. Volgens ASML heeft dat geen gevolgen voor de relatie met TSMC, een van zijn belangrijkste klanten.