‘President Jemen heeft deal gesloten met Houthi-rebellen’

De autoriteiten in Jemen hebben een overeenkomst bereikt met Houthi-rebellen om de gevechten in Sana’a te beëindigen. De rebellen omsingelden eerder vandaag president Abd-Rabbu Mansour Hadi in het presidentieel paleis in de hoofdstad. Bij de gevechten zijn 35 doden gevallen.

Houthi-strijders bij een wegblokkade in Sana'a.
Houthi-strijders bij een wegblokkade in Sana'a. Foto ANP/EPA/Stringer

De autoriteiten in Jemen hebben een overeenkomst bereikt met Houthi-rebellen om de gevechten in Sana’a te beëindigen. De rebellen omsingelden eerder vandaag president Abd-Rabbu Mansour Hadi in het presidentieel paleis. Bij de gevechten zijn in de afgelopen paar 35 doden gevallen.

Dat meldt AP op gezag van het Jemenitische staatspersbureau SABA. De deal voorziet erin dat de rebellen zich terugtrekken uit de directe omgeving van het presidentieel paleis, waar Hadi omsingeld was door de Houthi’s. Recente wegblokkades worden opgeheven en daarnaast laten de rebellen een hoge regeringsfunctionaris vrij.

In de overeenkomst is een clausule opgenomen waarin de president belooft om een aantal eisen van de Houthi’s over het uitbreiden van hun vertegenwoordiging in het parlement en overheidsorganen in te willigen. Daarvoor moet de grondwet worden aangepast. Een conceptversie van de grondwet voorzag daar niet in, maar volgens Hadi kan het voorstel geamendeerd worden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse John Kerry laat tegenover AFP weten dat Hadi de meeste eisen van de rebellen heeft ingewilligd.

Geen definitief einde crisis

Een dergelijk akkoord over een grotere vertegenwoordiging van de Houthi’s in overheidsinstellingen en het parlement werd vorig jaar al gesloten, maar vervolgens niet uitgevoerd.

Of de overeenkomst van vanavond een definitief einde betekent van de crisis in het land is onbekend. Zo is het nog steeds niet duidelijk wie in Jemen daadwerkelijk de dienst uitmaakt. Weliswaar blijft Hadi president en kan hij rekenen op steun van de VS, maar diens regering is de controle over grote delen van het land kwijt.