Premier Jemen ontvlucht residentie, ‘president vastgehouden’

De Jemenitische premier Khaled Bahah heeft zijn door shi’itische Houthi-rebellen omsingelde residentie in Sana’a verlaten. Ondertussen wordt president Abd-Rabbu Mansour Hadi vastgehouden in zijn eigen woning, zeggen diens medewerkers.

Houthi-rebellen vandaag in Sana'a.
Houthi-rebellen vandaag in Sana'a. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De Jemenitische premier Khaled Bahah heeft zijn door shi’itische Houthi-rebellen omsingelde residentie in Sana’a verlaten. Ondertussen zou president Abd-Rabbu Mansour Hadi worden vastgehouden in zijn eigen woning. Dat zeggen zijn naaste medewerkers. De vraag dringt zich op wie er in het land nu aan de macht is. De rebellen ontkennen dat ze de president willen afzetten, meldt persbureau AP.

Elders in het land is de havenstad Aden volledig afgesloten. Alle verkeer via de lucht, de zee en de wegen is op bevel van de veiligheidsdiensten stilgelegd.

Update 17.20 uur: Bij de gevechten van maandag en gisteren in hoofdstad Sana’a zijn volgens AFP 35 mensen om het leven gekomen. Eerder werd er gesproken over achttien doden en tientallen gewonden.

Houthi’s stellen eisen

Premier Bahah zat twee dagen vast, maar wist vandaag in zijn eigen vrijlating te bemiddelen, schrijft persbureau AFP. Hij is vertrokken naar een geheime locatie. Shi’itische Houthi-rebellen namen gisteren al het paleis en de woning van president Hadi in na een kort gevecht met de bewakers. De leider van de rebellen riep de president vervolgens op een akkoord van vorig jaar over machtsdeling uit te voeren.

Volgens het akkoord moet de president een eenheidsregering vormen. De Houthi’s zouden grotere zeggenschap krijgen over de staatsinstellingen. In ruil moeten ze zich terugtrekken uit de hoofdstad. Een bron dicht bij de president zegt dat in de komende uren maatregelen worden aangekondigd om de eisen van de rebellen in te willigen.

controle kwijt

De snelle opmars van de Houthi’s, die vorig jaar de hoofdstad en andere delen van Jemen innamen, leidt tot grote spanningen met sunnitische stammen. De extremisten profiteren van de chaos sinds het vertrek van president Saleh eind 2011. Hij wist 33 jaar lang een fragiel evenwicht te bewaren tussen politieke en tribale rivalen, schreef journalist Judith Spiegel in NRC. Het land is nu vervallen in een “onoverzichtelijke en gewelddadige machtsstrijd”. Spiegel:

Saleh hield het land onder controle door iedereen tegen elkaar uit te spelen met geld en lucratieve deals. Achteraf bezien beter, zeggen veel Jemenieten nu. Want de door de Arabische Golfstaten en de Verenigde Naties naar voren geschoven interim-president Abd-Rabbu Mansour Hadi is de controle volledig kwijt.

Zowel Washington als de Golfstaten hebben hun zorg uitgesproken over de situatie in Jemen. De VS roepen op tot een vreedzame oplossing van het conflict. De Golfstaten omschrijven de acties van de Houthi-rebellen als terreurdaden.

Lees verder in NRC: Opmars van Al-Qaeda in Jemen leidt tot wanhoop (€)