Politie op jacht naar Nederlandse jihadist

Mogelijke link tussen Nederland en Belgische terreurcel.

Opeens stond de straat vol politieauto’s. „Doodeng”, zegt een vrouw uit de naastgelegen flat. „Het gaat om een terreurverdachte. Straks blazen ze nog onze flat op.”

De politie doorzocht gisterochtend het ouderlijk huis van Zaïd K., een 18-jarige jongen uit de Utrechtse wijk Overvecht. Justitie verdenkt hem ervan deel uit te maken van de terreurcel die vorige week in het Belgische Verviers werd opgerold. Bij de actie werden twee Belgische jihadisten gedood.

Zaïd werd in september vorig jaar door zijn ouders als vermist opgegeven. Onduidelijk was of hij op jihad was gegaan in Syrië, of dat hij zich schuilhield. In elk geval vermoedden zijn ouders dat hun zoon was geradicaliseerd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Justitie stelde een onderzoek in, maar slaagde er niet in zijn verblijfplaats te achterhalen. „We wisten hem toen niet te traceren en weten ook nu niet waar hij is”, aldus het OM.

Gisteren werd duidelijk dat het paspoort van Zaïd is aangetroffen in een Belgische woning tijdens de antiterreuractie van vorige week. Volgens Belgische autoriteiten was de terreurcel van plan aanslagen te plegen op politiebureaus en gerechtsgebouwen. Meerdere van de vijftien aangehouden verdachten waren teruggekeerde Syriëgangers. Er werd vermoed dat Zaïd en een andere verdachte, Abdelmouneim H. (21), op de vlucht waren geslagen toen zij hoorden dat de politie was binnengevallen in Verviers. Het laatste spoor van de mannen zou in Parijs zijn opgepikt. Veiligheidsdiensten gingen ervan uit dat de twee naar Spanje waren gevlucht en zo naar het Midden-Oosten wilden reizen.

Maar gisteren meldde Abdelmouneim H. zich bij de politie. Hij zat niet op Mallorca, maar thuis met een enkelband in het Belgische Sint-Jans-Molenbeek. Na verhoor werd hij gisteravond aangehouden. Zaïd is nog steeds zoek. Op internet gaat een valse foto van hem rond, die werd verspreid vanuit Spanje en door Nederlandse journalisten is opgepikt. In Utrecht nam de politie gisteren laptops en telefoons mee om te onderzoeken wat de link met de Belgische terreurcel is. Er is weinig over de jongen bekend. Zijn vader is bloemist in Utrecht. Buurtbewoners vertellen dat ze hem wel eens islamitisch uitgedost hebben zien rondlopen. Of er bij Zaïd Belgische jongeren over de vloer kwamen, weten zij niet.

Uit eerdere publicaties van inlichtingendienst AIVD blijkt dat Belgische en Nederlandse jihadisten onderling banden onderhouden. Zo stond de extremistische groepering Sharia4Belgium in contact met Nederlandse jihadistische groepen.

Deze week bleek dat er twee Nederlanders in Syrië zijn omgekomen: een Amsterdammer van 17 en een 27-jarige man uit Huizen. Het dreigingsbeeld is in Nederland ‘substantieel’. Dat dreigingsbeeld verandert niet nu er mogelijke een Nederlandse band is met de Belgische terreurcel. Terecht, vindt terreurdeskundige Rob de Wijk. „Wat de link met Nederland precies is, is nog volkomen onduidelijk. Er is alleen een paspoort gevonden, meer niet.”