Plafondbedrijf liep stiekem niet slecht

Wie? Het hoofd verkoop binnendienst tegen plafondbedrijf International Ceilings B.V Wat? Ontslag om valse reden Waar? Gerechtshof ‘s Hertogenbosch Wanneer? 13 januari 2015

Illustratie Lotte Klaver
Illustratie Lotte Klaver

Waarom

Het hoofd verkoop binnendienst werkte al 24 jaar voor plafondbedrijf International Ceilings B.V. (Icbv) en een rechtsvoorganger daarvan. In september 2010 was hij met ziekteverlof en kreeg een brief dat hij ontslagen was, omdat het bedrijf zou stoppen vanwege dalende omzetten en verliezen. De huur van het pand zou al opgezegd zijn, schreef Icbv aan het UWV in de aanvraag voor de ontslagvergunning die per 1 november 2010 werd verleend.

De eis

Volgens de werknemer heeft Icbv niet de wettelijke drie maanden opzegtermijn in acht genomen. Volgens de ontslagen werknemer was Icbv als bedrijf gewoon nog actief tot eind 2011. Ook daarin kreeg hij van de kantonrechter gelijk. Icbv tekent beroep aan, omdat sluiting van het bedrijf slechts één reden was binnen de bedrijfseconomische redenen. Er waren geen andere mogelijkheden meer om te bezuinigen en op 1 februari 2012 is het bedrijf daadwerkelijk gestopt. Icbv wil af van de door de kantonrechter opgelegde schadevergoeding.

De uitspraak

Uit een onderzoek van de Belastingdienst bleek dat een bestuurder van Icbv tussen 2000 en 2009 flink wat geld uit het bedrijf heeft gehaald en Icbv met zijn eigen kosten opzadelde. De Belastingdienst concludeert dat het verlies van 153.119 euro dat het bedrijf in 2010 op papier leed, eigenlijk een winst van 323.493 euro winst was. De omzet was ook flink hoger. Het Gerechtshof vindt dat reden genoeg om te stellen dat er geen bedrijfseconomische redenen waren om het hoofd verkoop binnendienst te ontslaan. Zeker omdat de enige andere werknemer tot 1 februari 2012 heeft doorgewerkt. Het lijkt er volgens het Gerechtshof op dat Icbv het verbod op ontslag tijdens ziekte heeft willen omzeilen door bedrijfseconomische redenen aan te voeren.

De kantonrechter vond dat het hoofd verkoop binnendienst recht had op 32.000 euro schadevergoeding. Het Gerechtshof bevestigt dit bedrag, net als de twee maanden achterstallig loon (6.968 euro), uitbetaling van de vakantiedagen (3.819 euro) en ook de proceskosten van ongeveer 3.500 euro zijn voor Icbv.