Pech voor Pegida: voorman Lutz Bachmann poseerde als Hitler

Foto ANP/EPA/ Marcus Brandt

Lutz Bachmann, één van de leiders van de islam-kritische Pegida-beweging is in opspraak geraakt omdat er een foto van hem is opgedoken met een Hitler-snor en scheiding. En dat terwijl Pegida er alles aan is gelegen om iedere rechts-extremistische verdenking te vermijden.

In een land met een beladen historie als Duitsland kan een beweging die zich islam-kritisch opstelt al gauw als extreem-rechts worden weggezet. Naar nu blijkt heeft Pegida-voorzitter Lutz Bachmann in 2012 geposeerd als Hitler, met snorretje en scheiding. De foto kwam op Facebook, met de tekst er ist wieder da (daar is hij weer).

Update 18.33: Bachmann heeft tegenover Bild zijn vertrek aangekondigd.

Twitter avatar DougSaunders Doug Saunders The leader of Germany’s anti-Muslim protest group Pegida, ladies and gentlemen http://t.co/cvQLK3p92X http://t.co/a6s9z0RsUR

Aanleiding van die foto uit 2012: Er ist wieder da, de satirische bestseller van Timur Vermes. In dat boek wordt Hitler om onverklaarbare redenen wakker in het Berlijn van nu. Zonder zijn geliefde Panzers en Eva, maar wel met YouTube en breedbandinternet.

OM onderzoekt strafbaarheid

Voor Bachmann was die foto een geintje, ein Scherz zoals hij het nu zelf zegt. Toch heeft de voorzitter van Pegida zijn Facebook-pagina opgeheven. Een lezer had de lokale krant namelijk gewezen op Bachmanns Facebook-pagina. Niet alleen stond daar die foto, maar ook een conversatie waarin Bachmann immigranten uitmaakt voor ‘tuig’, ‘vee’ en ‘rotzakken’. Frank Vermeulen:

“Vice-voorzitter Rene Jahn heeft al gezegd dat dit echt niet kan. Het is nog afwachten wat er nu gaat gebeuren. Vorige maand bleek nog dat Bachmann een strafblad heeft en hij bood toen aan om af te treden. Dat hoefde toen niet van de beweging omdat het politiek gezien irrelevant was voor de beweging. Maar ook al zegt Jahn dat het echt niet kan, voor sommige andere leden is dit meer een grapje. Wat hen betreft kan Bachmann blijven.”

Het OM heeft nu aangekondigd te onderzoek of de foto niet strafbaar is; het afbeelden als Hitler in een politieke context is namelijk verboden. Voor Pegida zelf moet nog blijken of de selfie van Bachmann gevolgen heeft:

“Men is er al aan gewend geraakt dat Pegida in de bruine, extreem-rechtse hoek wordt neergezet. Er zal een deel zijn dat zich hier niks van aantrekt. Daarnaast is Pegida niet afhankelijk van Bachmann. Een ander prominent lid van Pegida, Kathrin Oertel, heeft recentelijk bewezen dat ze retorisch gezien ook stevig in haar schoenen staat.”

‘Mekkerende Ossi’s’

Begonnen als een burgerbeweging van Duitsers die zich zorgen maken over de vermeende islamisering van Duitsland, is de populariteit van de Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes groeiende. Zo worden er wekelijks demonstraties gehouden in Dresden; de laatste betoging trok meer dan 25.000 demonstranten. NRC-correspondent Frank Vermeulen schreef daar al eerder over (€):

Aanvankelijk werd Pegida afgedaan als weer een groepje ‘mekkerende Ossi’s’ – Dresden, hoofdstad van de deelstaat Sachsen, lag in de DDR. De demonstranten zouden een beetje spanning zoeken onder leiding van een crimineel, organisator Lutz Bachmann. Hij heeft een strafblad wegens onder meer inbraak, geweldpleging en drugsdelicten. Maar dat groepje groeide uit tot een vereniging die het lukt wekelijks duizenden mensen op de been te brengen. En die overal in het land wordt nagevolgd, zij het tot nu toe met minder succes dan in Dresden.

Lees in nrc.next: Kan dit wel? (€) over het boek Er ist wieder da