OM: geen verdenking lekken informatie in zaak-Van Rey

Voormalig wethouder en senator Jos van Rey.
Voormalig wethouder en senator Jos van Rey. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Er is geen bewijs gevonden dat er in de zaak rond voormalig wethouder en senator Jos van Rey (VVD) informatie is gelekt naar de pers. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

De advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, wilde het OM niet-ontvankelijk laten verklaren omdat dat vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt die negatieve beeldvorming in de hand heeft gewerkt. Dat verzoek wezen de rechters vanwege gebrek aan bewijs al af. Vandaag, tijdens de tweede zittingsdag in het proces, zei de officier van justitie volgens 1Limburg ook al dat er geen bewijs is voor een “samenzwering tegen van Rey”.

Journalisten bij doorzoeking

Het OM vermoedde dat journalisten van NRC Handelsblad en Dagblad De Limburger vooraf op de hoogte waren gebracht van doorzoekingen op 29 januari van de woning en de kantoren van projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij is medeverdachte in de corruptiezaak. Hij wordt verdacht van het omkopen van Van Rey. Toen de doorzoekingen plaatsvonden, stonden journalisten al klaar voor de woning van Van Pol.

Het Landelijk Parket startte in februari 2013 een verkennend onderzoek naar het vermeende lekken. In dat onderzoek zijn functionarissen in het opsporingsonderzoek, personen in de omgeving van Van Rey en journalisten gehoord. Er is niet gebleken dat betrokkenen bij het onderzoek hun ambtsgeheim hebben geschonden. Er zijn ook geen feiten en omstandigheden gevonden die aanleiding geven tot strafrechtelijk onderzoek.

Verdenkingen

Van Rey staat terecht vanwege het aannemen van giften van in totaal zo’n 97.000 euro, het witwassen van 175.000 euro, het ronselen van 34 volmachtstemmen voor gemeenteraadsverkiezingen en het schenden van zijn ambtsgeheim door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Van Rey was van 1979 tot 1982 en van 1998 tot 2012 wethouder Ruimtelijke Ordening in Roermond.

Bevriend projectontwikkelaar Piet van Pol, van wie Van Rey giften aannam, staat terecht voor het beïnvloeden van de oud-wethouder en zijn voormalig collega-wethouder Tilman Schreurs (VVD). Hij bood hun giften en diensten aan. Ook Schreurs staat terecht in de zaak.

Lees ook: