Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Oegandees rebellenkopstuk maandag voorgeleid in Den Haag

Ongwen komt aan bij het gevangeniscomplex
Ongwen komt aan bij het gevangeniscomplex ANP / Valerie Kuypers

De beruchte Oegandese rebellenleider Dominic Ongwen, tot voor kort een kopstuk binnen het Verzetsleger van de Heer (LRA), wordt maandag voorgeleid voor rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft het hof vandaag bekendgemaakt. Vannacht kwam de verdachte van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid aan in Nederland.

Ongwen wordt om 14.00 uur voorgeleid. Hij werd twee weken geleden opgepakt in de Centraal-Afrikaanse Republiek door een islamitische strijdgroep. Zij droegen hem over aan Amerikaanse en Afrikaanse militairen. Maandag wordt zijn identiteit vastgesteld en informeert het ICC Ongwen over de aanklacht.

Ongwen wordt verdacht van slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers. De Verenigde Staten hadden een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor Ongwen. Of dit bedrag inderdaad betaald wordt, is nog niet bekend. De VS hebben het LRA op de lijst van terroristische organisaties staan.

Bij de strijd van het LRA zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. Daarnaast werden bijna twee miljoen mensen ontheemd en heeft het verzetsleger zo’n 25 duizend kinderen ontvoerd. Zij worden ingezet als seksslaaf, dwangarbeider of kindsoldaat. Ongwen zelf werd ontvoerd toen hij tien jaar oud was, waarna hij snel opklom binnen de hiërarchie van de strijdgroep.

Lees verder in NRC: Gevreesde Oegandese strijder geeft zich over (€)