In beeld

Nominaties voor Zilveren Camera 2014 bekend

Wordt het een foto van de MH17-ramp? Of een beeld van anti-Piet-activisten tijdens de intocht van Sinterklaas? Zondag zal presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum in Den Haag voor de 64e keer de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek in Nederland – uitreiken. Uit de inzendingen van 664 deelnemers heeft de jury in de afgelopen weken een selectie van 42 inzendingen gemaakt. Een aantal nominaties zijn hier te zien en alle beelden staan op de website van de Zilveren Camera. Het aanbod was volgens de jury – bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten – ook dit jaar ruim. Een belangrijk nieuwsonderwerp van vorig jaar was de aanslag op de MH17. De gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland zijn veelvuldig gefotografeerd. Ook waren er inzendingen over het Zwarte Piet-protest in Gouda, en uiteraard zijn er veel andere inzendingen zoals voor de categorie Cultuur en Entertainment en van grote sportevenementen als het WK Voetbal in Brazilië en de Winterspelen in Sotsji. Fotografen Peter de Krom, Pim Ras en Theo Bosboom werden ieder twee keer genomineerd, ook waren er dit jaar opvallend veel nieuwkomers onder de genomineerden zoals Dingena Mol, Shody Careman en Co de Kruijf. Zondag wordt ook de Nationale Portretprijs uitgereikt – genomineerd zijn Marc de Groot, Hans de Kort, Robin de Puy, Mike Roelofs en Gerard Wessel. Aanstaande zondag is de uitreiking vanaf 15:30 live te volgen via de websites van de Zilveren Camera, Fotomuseum Den Haag en PhotoQ.
Categorie Nationale Portretprijs: Kadir van Lohuizen. Fotograaf: Hans de Kort maakt ferrotypieën, een 19e-eeuwse fotografische techniek. In een 16 x 20 inch technische camera belicht hij metalen platen die met lichtgevoelig collodium zijn geprepareerd. Het portret van collega-fotograaf Kadir van Lohuizen (geb. 1963) is een unieke opname te vergelijken met een polaroidfoto. Door de nostalgische, ambachtelijke techniek en door het feit dat de geportretteerde minstens vijf seconden geconcentreerd moet stilzitten en kijken, lijkt Van Lohuizen ons aan te kijken vanuit een andere tijd en dimensie. Hans de Kort sluit met zijn analoge manier van werken aan bij de huidige trend van zoeken naar de oorsprong van de fotografie.
Hans de Kort
Categorie Buitenland. Enkel: Revolutie Kiev, Oekraïne. Fotograaf: Robert Oosterbroek. Op de Hrushevs'koho-straat in Kiev kwam het tot harde gevechten tussen anti- regeringsdemonstranten en de oproerpolitie. Het zwaartepunt van de revolutie lag dagenlang voor de ingang van het FC Dynamo Kievstadion. Hier werden de oprukkende demonstranten tegengehouden die naar het parlement wilden optrekken. Barricades van uitgebrande politiebussen en zelfgecreëerde muren scheidden de twee groepen. Oekraïne, 25 januari 2014.
Robert Oosterbroek
Categorie Natuur & Milieu. Enkel: Schommelen bij de vulkaan. Fotograaf: Cris Toala Olivares. Een schommelende jongen in Baños kijkt naar een tien kilometer hoge kolom van as en pyroclastisch materiaal van de Tungurahua-vulkaan, die op 1 februari 2014 uitbarstte. Met een hoogte van 5.023 meter is de 'vuurnek' één van de meest actieve vulkanen van de Andes. De vulkaan is sinds 1999 actief. Baños, Ecuador.
Cris Toala Olivares
Categorie Buitenland. Enkel: Kamp vliegveld Bangui, Centraal Afrikaanse Republiek. Fotograaf: Arie Kievit. Bij gewelddadigheden tussen moslims en christenen in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn vele doden gevallen. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het sektarische geweld. Op het vliegveld van Bangui is een groot vluchtelingenkamp ingericht. 9 mei 2014.
Arie Kievit
Categorie: Natuur & Milieu. Enkel: Grauwe ganzen. Fotograaf: Olivier Middendorp. In het gebied rond Schiphol worden grauwe ganzen bijeengedreven in een kooi en met gas (koolstofdioxide) om het leven gebracht in een aanhanger achter een busje. Dit wegens de veiligheid van het vliegverkeer en de schade die ze veroorzaken voor boeren en bedrijven. Hierna worden ze opgehaald door een poelier en verwerkt voor o.a. de voedingsindustrie. Bij de vergassing, aldus Dhr Den Hartog van Duke Faunabeheer, verliezen de ganzen eerst het bewustzijn om vervolgens door zuurstoftekort om het leven te komen. Ieder jaar gaat het om 8.000 tot 10.000 ganzen.
Categorie Cultuur & Entertainment. Enkel: Kermis Roermond. Fotograaf: John Peters. Mission Space: de grote attractie op de Markt tijdens de kermis in Roermond, gezien in de avondzon. Naast de kermisattractie is het silhouet zichtbaar van de toren van de Sint-Christoffelkathedraal. 14 juni 2014.
John Peters
Categorie Cultuur & Entertainment. Serie: Boer Arnoud. Fotograaf: Maikel Samuels. Hoewel boer Arnoud van Drunen (1927) een been mist, blijft hij op zijn boerderij in Elshout wonen. Een ander huis zonder zijn dieren is voor hem ondenkbaar. Met een klein beetje hulp weet hij zich goed te redden. April - juni 2014. Ondanks dat Arnoud een been mist blijft hij op zijn boerderij wonen. Een ander huis zonder zijn dieren is voor hem ondenkbaar. Met een klein beetje hulp weet hij zich goed te redden.
Maikel Samuels
Categorie Buitenland. Serie: Das Paradies in Zell am See. Fotograaf: Marieke van der Velden. In de Koran staat beschreven dat het paradijs er uitziet als een meer met besneeuwde bergtoppen. En dat is precies wat het Oostenrijkse dorp Zell am See heeft. Om deze reden besloot de lokale VVV een aantal jaar geleden om het dorp te promoten bij reisbureaus in de Golfstaten. Momenteel ontvangt het elk jaar ongeveer 70 duizend toeristen uit die regio. 4 en 5 juni 2014. Foto 5: Nourah, Mohammed en hun kinderen May en Deem uit Saoedi Arabië zijn voor de eerste keer in Oostenrijk.
Marieke van der Velden
Categorie Buitenland. Serie: Das Paradies in Zell am See. Fotograaf: Marieke van der Velden. In de Koran staat beschreven dat het paradijs er uitziet als een meer met besneeuwde bergtoppen. En dat is precies wat het Oostenrijkse dorp Zell am See heeft. Om deze reden besloot de lokale VVV een aantal jaar geleden om het dorp te promoten bij reisbureaus in de Golfstaten. Momenteel ontvangt het elk jaar ongeveer 70 duizend toeristen uit die regio. 4 en 5 juni 2014. Foto 2: Mariam uit Dubai is met haar familie meteen na een huwelijk in Dubai op vakantie gegaan naar Oostenrijk. De henna van de bruiloft staat nog op haar armen en handen.
Marieke van der Velden
Categorie Buitenland. Serie: Vliegramp MH17. Fotograaf: Pierre Crom. Op donderdag 17 juli 2014 is Boeing 777 met vluchtnummer MH17 (Malaysia Airlines) om 12.14 uur vanaf Schiphol vertrokken naar Kuala Lumpur, Maleisië. Om 15.18 uur verdwijnt het toestel ten oosten van de Oekraïense stad Donetsk van de radar. Het toestel blijkt te zijn neergestort: er is geen enkele overlevende. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders. Het vermoeden is dat pro-Russische separatisten vanaf Oekraïens grondgebied het toestel met een luchtdoelraket hebben neergeschoten. Het onderzoek is in 2015 nog gaande. Juli en november 2014.
Pierre Crom
Categorie Buitenland. Serie: Vliegramp MH17. Fotograaf: Pierre Crom. Op donderdag 17 juli 2014 is Boeing 777 met vluchtnummer MH17 (Malaysia Airlines) om 12.14 uur vanaf Schiphol vertrokken naar Kuala Lumpur, Maleisië. Om 15.18 uur verdwijnt het toestel ten oosten van de Oekraïense stad Donetsk van de radar. Het toestel blijkt te zijn neergestort: er is geen enkele overlevende. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders. Het vermoeden is dat pro-Russische separatisten vanaf Oekraïens grondgebied het toestel met een luchtdoelraket hebben neergeschoten. Het onderzoek is in 2015 nog gaande. Juli en november 2014.
Pierre Crom
Categorie Binnenlands nieuws. Serie: Derde aankomst slachtoffers MH17. Fotograaf: Hille Hillinga. De ontroerende ceremoniële binnenkomst van de eerste slachtoffers MH-17. Eindhoven. 25 juli 2014.
Hille Hillinga
Categorie Binnenlands nieuws. Serie: Derde aankomst slachtoffers MH17. Fotograaf: Hille Hillinga. Voor de derde achtereenvolgende dag landden Hercules C-130-transportvliegtuigen vanuit Charkov op Vliegbasis Eindhoven. De terugkeer van de stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp met MH17 was met hetzelfde ceremonieel omgeven als voorgaande keren. In het bijzijn van nabestaanden werd de Last Post gespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Een militaire erewacht haalde de 75 kisten uit de militaire toestellen en bracht ze naar de gereedstaande lijkwagens. Die vertrokken onder politie- en marechausseebegeleiding naar Hilversum. Eindhoven, 25 juli 2014.
Hille Hillinga
Categorie Binnenlands nieuws. Enkel: Tweede rouwstoet MH17. Fotograaf: Remko de Waal. Een colonne van 74 lijkwagens passeert de Martinus Nijhoffbrug over de Waal. Het is de tweede rouwstoet die slachtoffers van rampvlucht MH17 vervoert van Vliegbasis Eindhoven naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de stoffelijke resten geïdentificeerd. Waardenburg, 24 juli 2014.
Remko de Waal
Categorie Cultuur & Entertainment. Serie: Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen. Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien. JARIG: Sofie de Loo, 7. WAAR: Haar voormalig woonhuis, Oterleek ‘Toen we aankwamen in ons oude huis, hingen er allemaal ballonnen en slingers en roze jurken aan een kapstok. Er was een juffrouw die mij en mijn vriendinnen hielp om een jurk aan te trekken. Toen gingen we heel netjes theedrinken uit chique kopjes met bloemetjes. Maar het allermooiste was de taart van marsepein in de vorm van een theekopje, er zaten allemaal bloemetjes op. Ik heb wel per ongeluk een boer gelaten tijdens het theedrinken en toen riepen mijn vriendinnen luid: “Ieieieieieuw!” Dit was mijn leukste verjaardag ooit, maar mijn vierde verjaardag was ook heel leuk, want toen gingen we knakworstjes op een broodje eten.’
Ilvy Njiokiktjien
Categorie Cultuur & Entertainment. Serie: Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen. Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien. JARIG: Petra Offerbeek-Van Buuren, 49. WAAR: Op kantoor Simed International, Utrecht ‘Toen ik op mijn verjaardag ’s ochtends de afdeling op wandelde, kreeg ik meteen een verjaardagskroon opgezet. Mijn collega’s hadden er Madam Mikmak, de heks uit Donald Duck, opgeplakt. Een grapje omdat ik een van de ouderen ben op de afdeling. Ik werk sinds 1990 bij dit bedrijf, zolang ik weet is het een traditie om het bureau van jarige collega’s te versieren. De jarige zelf trakteert met taart. In het begin waren we rustig met de versieringen, maar op onze afdeling gaan mensen steeds meer los: tegenwoordig zetten we plantenstokken naast de bureaus zodat we slingers kunnen ophangen. Bij een collega werd onlangs zijn hele bureau, de pc en telefoon incluis, ingepakt met cadeaupapier. Aan werken kom je die dag niet zo toe; gedurende de dag komen collega’s je feliciteren en taart eten. Het is goed voor de onderlinge sfeer. Ik heb het thuis nog gevierd met mijn echtgenoot, vrienden en familie, maar niet uitgebreid. Het was de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de MH17- vliegramp. De sfeer op kantoor beïnvloedde het niet, maar ik had zelf gemengde gevoelens.’
Ilvy Njiokiktjien
Categorie Natuur & Milieu. Serie: Na de brand. Fotograaf: Theo Bosboom. In nationaal park De Hoge Veluwe heeft op 20 april 2014 brand gewoed. Met gemengde gevoelens liep de fotograaf vlak na de brand over de zwartgeblakerde vlakte. Geschokt door de omvang van de verwoesting en de vele dode dieren die hij aantrof, maar ook gefascineerd door de schoonheid van de dood en het verbrande landschap. De weken erna is hij vele malen teruggekeerd en was hij getuige van het snelle herstel van de natuur. April-mei 2014.
Theo Bosboom
Categorie Natuur & Milieu. Serie: Herfst onder water. Fotograaf: Theo Bosboom. Al vele jaren bezoekt de fotograaf in de herfst het schilderachtige riviertje La Hoëgne in de Belgische Ardennen. Wat gebeurt er met al die herfstblaadjes die in het water vallen en hoe ziet de herfst er onder water uit, gezien door de ogen van een vis in het riviertje? Opnames uit 2013, voor het eerst gepubliceerd in 2014.
Theo Bosboom
Categorie Binnenlands nieuws. Serie: Zwarte Piet-protest intocht Gouda. Fotograaf: Robin Utrecht. Op zaterdagmiddag 15 november 2014 is Sinterklaas per boot aangekomen in Gouda. De landelijke intocht gaat gepaard met demonstraties van voor- en tegenstanders van de (traditionele) rol van Zwarte Piet. De nadrukkelijk zichtbaar aanwezige politie probeert de feestelijkheden probleemloos te laten verlopen.
Robin Utrecht