Gratis gebouw af te halen in Pijnacker

Het heeft een dames- én herentoilet, „bandbediende rolluiken”, dubbelglas en is gratis „af te halen in Pijnacker”: een gebouwtje van 70 vierkante meter.

Meestal gaan ‘gratis af te halen’-Marktplaatsadvertenties over hamsters, oude kleding of boeken. Een gebouw kom je niet zo vaak tegen, beaamt Cees Hordijk, projectleider van woningcorporatie Rondom Wonen. „Het gebouw moet weg van de gemeente. De wijk wordt opnieuw ingedeeld.”

Tien jaar lang was het gebouw van de wijkbeheerder. „Het is in goede staat”, benadrukt Hordijk. Waarom het moet verdwijnen? „Het was een tijdelijke oplossing.” Vijf jaar geleden moest het gebouwtje al weg. De gemeente gedoogde het echter. Nu hoopt de corporatie dat een bedrijf of particulier het huisje komt optakelen en ergens anders neerzet.

De nieuwe eigenaar moet 2.000 euro borg betalen. Die krijgt hij terug als het gebouw netjes is verwijderd. De enige kosten die de nieuwe eigenaar maakt, zijn de demontage- en transportkosten. Er is veel belangstelling voor het gebouw, zegt Hordijk. Hij vertelt dat acht mensen zich hebben gemeld, maar wil niet zeggen wie. Hij is in gesprek met „een maatschappelijke organisatie”. Maar, net als bij alle andere gratis af te halen producten geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.