Russische staat niet erg blij met Oscarnominatie

De Russische overheid lijkt niet erg blij met de Oscarnominatie voor de inzending Leviathan, over een monteur die wordt vermalen door een corrupte dorpselite. Regisseur Zvjiagintsev zegt nog te wachten op felicitaties; wel noemde cultuurminister Mendinski de dronken, vloekende filmpersonages „on-Russisch”. Onheilspellende taal, want Medinski heeft na een verbod op vloeken in films onlangs regelgeving ingediend om vertoning van films te verbieden die „de nationale cultuur besmeuren, de eenheid bedreigen en het fundament van de constitutionele orde ondermijnen”. Medinski, die niet kon voorkomen dat Leviathan de Russische Oscarinzending was, wil kritische films niet langer subsidiëren. „Bloemen mogen bloeien, wij beslissen welke we water geven.”