Leider Pegida kondigt vertrek aan na ophef over Hitler-foto

Lutz Bachmann heeft zijn vertrek aangekodigd nadat een foto is opgedoken waarin hij poseert als Hitler.
Lutz Bachmann heeft zijn vertrek aangekodigd nadat een foto is opgedoken waarin hij poseert als Hitler. Foto ANP/EPA/Arno Burgi

Lutz Bachmann, de voorzitter van de islam-kritische beweging Pegida, heeft vanavond zijn vertrek aangekondigd. Bachmann kwam vandaag in opspraak nadat er een foto was opgedoken waarin hij poseert als Hitler.

Bachmann kondigde zijn vertrek aan bij Bild. De voorzitter van Pegida kwam vandaag negatief in het nieuws toen er een foto in de Duitse kranten verscheen waarin hij poseert als Hitler. Ook had Bachmann zich op Facebook beledigend uitgelaten over immigranten.

De foto komt uit 2012 en was gemaakt naar aanleiding van het boek Er ist wieder da, een satirische bestseller over Hitler. Volgens Bachmann betrof het een ‘Scherz’, een grap, maar voor vice-voorzitter Rene Jahn ging de foto te ver. Hij zinspeelde vanmiddag al op diens vertrek. Daarnaast kondigde het OM een vooronderzoek aan wegens mogelijke opruiing.

Oertel nieuwe voorzitter?

De aankondiging kwam voor een demonstratie van Pegida vanavond in Leipzig, maar het opstappen van Bachmann staat los van deze betoging, zegt NRC-correspondent Frank Vermeulen:

“Het opstappen heeft echt te maken met druk vanuit het bestuur van Pegida. Daarnaast had het OM ook een vooronderzoek geopend naar de foto van Bachmann. Met zo’n grap zijn er nog weinig dingen die hij in het openbaar kan doen. Het helpt ook niet dat hij een strafblad heeft.”

Het is nog niet bekend wie de nieuwe voorzitter van Pegida is, maar vermoedelijk zal woordvoerder Kathrin Oertel het voorzitterschap van Bachmann overnemen. Zij heeft tegenover Reuters het nieuws van Bachmanns aftreden bevestigd. Volgens Oertel is de Hitler-foto niet de directe aanleiding voor het vertrek, maar de reacties op internet. Oertel:

“Pegida zal doorgaan.”

Demonstratie afgelast

Pegida (voluit: Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) is een burgerbeweging die kritisch staat tegenover de vermeende islamisering van Duitsland. De groepering is onder anderen opgericht door Bachmann en is ontstaan in Dresden. Daar organiseerde Pegida sinds oktober op wekelijkse basis demonstraties. Bij de laatste betoging werden 25.000 mensen geteld.

Zondag werd de betoging in Dresden afgelast, wegens de nasleep van de aanslagen in Frankrijk en de verhoogde terreurdreiging. Bachmann werd daarbij genoemd als mogelijk doelwit.

De demonstratie in Leipzig trok vanavond zo’n 10.000 betogers , minder dan de 40.000 die eerder waren verwacht. Zij werden volgens het Duitse persbureau DPA opgewacht door tienduizenden tegendemonstranten. De politie was aanwezig met meer dan vierduizend agenten.

Lees in NRC Handelsblad: Pegida maakt Duitsland normaal (€)