Kerry: premier Netanyahu is altijd welkom in de VS

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is premier Netanyahu ‘altijd’ welkom in de VS. Het besluit van de Israëlische premier om een uitnodiging van de Republikeinen te accepteren zonder president Obama te informeren, is ‘ongewoon’. Kerry probeert met zijn uitspraken de diplomatieke rel tussen de Amerikaanse regering en Israël te sussen.

Premier Netanyahu zal in februari op uitnodiging van de Republikeinen een toespraak houden in het Congres.
Premier Netanyahu zal in februari op uitnodiging van de Republikeinen een toespraak houden in het Congres. Foto ANP/EPA/Daniel Bar On

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is premier Netanyahu ‘altijd’ welkom in de VS. Het besluit van de Israëlische premier om een uitnodiging van de Republikeinen te accepteren zonder president Obama te informeren, is ‘ongewoon’. Kerry probeert met zijn uitspraken de diplomatieke rel tussen de Amerikaanse regering en Israël te sussen.

Die rel is ontstaan nadat John Boehner, de voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, een uitnodiging stuurde aan premier Netanyahu voor een bezoek aan het Congres. Boehner verwittigde daar echter niet het Witte Huis over, terwijl Netanyahu de uitnodiging wel heeft geaccepteerd. Een woordvoerder van het Witte Huis eerder vandaag:

“Wij hebben niks van de Israëli’s gehoord. Normaal schrijft het protocol voor dat een leider van een land de leider van het andere land informeert als hij daarheen gaat. Dat is namelijk wel het geval met de reizen van president Obama.”

Het is niet bekend of er rondom het bezoek van Netanyahu een ontmoeting zal zijn tussen de premier en president Obama. Beide regeringsleiders staan op slechte voet met elkaar.

Kernprogramma Iran

Netanyahu zal op 11 februari een korte toespraak houden over de bedreigingen die het Iraanse kernprogramma en de radicale islam voor het Westen betekenen. Vooral het kernprogramma is controversieel. Iran onderhandelt op dit moment met de VS en een aantal andere landen daarover. Volgens Iran heeft het programma louter vreedzame bedoelingen, maar Israël verdenk Iran van het stiekem ontwikkelen van een kernwapen.

Tijdens de State of the Union van gisteren kondigde president Obama aan dat zolang er wordt onderhandeld, nieuwe sancties tegen Iran op een veto kunnen rekenen. De Republikeinen hebben een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden en zijn juist wel voor nieuwe sancties.