Job of the day

Jij maakt kinderen enthousiast voor ezelsbotten en geprepareerde darmen

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Medewerker Educatie
Bedrijf: Universiteitsmuseum Utrecht
Wat opvalt aan de vacature: “Heeft een visie op wetenschapseducatie en neemt het voortouw bij de verdere ontwikkeling van het educatiebeleid van het museum.”

Wat ga je dan doen?

Onderzoekend leren, dat is het mantra van dit educatieve wetenschapsmuseum. Een ezel-skelet nabouwen, scheten produceren in een reageerbuis of zelf een delta bouwen: de bedoeling is dat kinderen en scholen die het museum bezoeken zelf ontdekken en onderzoeken. Behalve een jeugdlab beheert het Universiteitsmuseum een collectie die de vierhonderdjarige geschiedenis van de universiteit weerspiegelt. Overal ben je omringd door curiosa, denk bijvoorbeeld: beenprothese voor een veulen, deeltjesversneller, oudste microscoop ter wereld en uiteraard misvormde beesten op sterk water.

Één van de belangrijkste doelen van het museum is kinderen kennis te laten maken met onderzoek. Als medewerker educatie ontwikkel je en houd je toezicht op de ontwikkeling van lesprogramma’s en tentoonstellingen, maar overleg je ook met Utrechtse wetenschappers en train je publieksbegeleiders. Jij ziet erop toe dat niemand van het museum vergeet dat alles ook educatief moet zijn. Director public programs Paul Voogt:

“We hebben nu een tijdelijke tentoonstelling die over overeenkomsten tussen mens en dier gaat. Er is aandacht voor de bouw van het lichaam, in het onderdeel ‘skelet’ zie je hoe een dieren- en mensenbeen in elkaar zit. Er liggen dan echte, losse ezelsbotten die je in de juiste volgorde kan leggen. In het begeleidend schoolprogramma over spijsvertering krijgen kinderen gist, suiker, water en reageerbuizen om zo scheten te maken. We vertellen ze niet hoe, dat moeten ze zelf ontdekken.”

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige medewerker educatie gaat met pensioen.

Wat voor collega moet je zijn?

Je werkt in het educatieteam samen met drie anderen, van allerlei leeftijden. Daarnaast heb je te maken met de publieksbegeleiders, wat vaak studenten zijn. De educatieve medewerkers moeten zowel ervaring hebben met bètawetenschappen als met onderwijs of educatie. Voogt:

“Het is een informele, platte organisatie. De educatiemensen zitten naast mij en rondom hun bureaus ligt het altijd vol met botten of geprepareerde darmen. Het is heel creatief.”

Wat verdient dat?

Minimaal 2.427 euro en maximaal 3.831 euro bruto.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het Universiteitsmuseum gaat vernieuwen. Voor de komende jaren moeten alle presentaties en programma’s opnieuw worden ontwikkeld. Volgens Voogt ben je alleen geschikt voor de functie als je die gouden bèta-educatie-combinatie bent. Je moet namelijk de wetenschap wel kunnen vertalen naar een jong publiek. Als je alleen les wil geven, of alleen daarmee ervaring hebt, kun je maar beter niet solliciteren.