Rebellen nemen paleis Sana’a in

Opstandelingen zijn gisteren het presidentieel paleis in de Jemenitische hoofdstad Sana’a binnengedrongen. Dat gebeurde na een kort gevecht met de bewaking van het gebouw, lieten getuigen en bronnen binnen de veiligheidsdiensten weten. De president zou in veiligheid zijn. De opstandelingen behoren tot de Houthi’s, een minderheid van shi’ieten uit het noorden van het land. Ze werden jarenlang bestreden door sunnitische legereenheden, maar vorig jaar overrompelden de Houthi’s de hoofdstad Sana’a. Die is sinds september grotendeels in hun handen.

Bewakers zeiden dat zij het terrein rond het paleis aan Houthi-rebellen hadden overgedragen. Maandag werd rond het gebouw al hevig gevochten tussen de rebellen en de presidentiële garde. Kort voor de Houthi's het paleis binnendrongen, riep de president nog op tot eenheid in het straatarme land. Hij zei dat Jemen op een kruispunt staat en vroeg zich af of het land de opstand van de Houthi's kan overleven.