Rebellen nemen paleis in

Bewakers verlaten het presidentieel paleis na de bestorming.
Bewakers verlaten het presidentieel paleis na de bestorming. Foto Reuters

Shi’itische Houthi-rebellen hebben gisteren het paleis en de woning van president Hadi ingenomen na een kort gevecht met de bewakers. De president zou ongedeerd zijn. Enkele uren na de bestorming hield de leider van de rebellen een toespraak die rechtstreeks op de televisie werd uitzonden. Hij ontkende dat er sprake is van een coup en riep de president op het akkoord over machtsdeling uit te voeren dat vorig jaar is gesloten. Volgens het akkoord moet de president een eenheidsregering vormen en de Houthi’s grotere zeggenschap geven over de staatsinstellingen. In ruil moeten ze zich terugtrekken uit de hoofdstad. De VN-Veiligheidsraad riep gisteren alle partijen op achter de president te blijven staan. De leiders van de Arabische Golfstaten komen vandaag bijeen in de Saoedische hoofdstad Riad. De razendsnelle opmars van de Houthi’s, die vorig jaar de hoofdstad en andere delen van het land innamen, heeft tot grote spanningen geleid met sunnitische stammen in Jemen. (AP)