Graphic of the day

Jammer voor eBay. Straks is het bijna de helft van zijn omzet kwijt

Beeld NRC Q

Paypal is niet meer de enige digitale portemonnee. Toch wordt dit het jaar van die Amerikaanse betalingsdienst. Vandaag publiceert eigenaar eBay de laatste jaarcijfers waar PayPal nog volledig in zal staan. In het derde kwartaal splitst eBay het onderdeel af en brengt het PayPal apart naar de beurs.

Niet omdat het er slecht mee gaat, júist niet. Het bedrag waarvoor eBay PayPal in 2002 kocht (anderhalf miljard dollar), haalt PayPal sinds begin vorig jaar al minstens per kwartaal binnen.

Sterker nog: eBay houdt Paypal eigenlijk een beetje tegen. PayPal groeit harder.

En maakt een steeds groter deel van de totale omzet van eBay uit.

De twee gaan hun eigen weg zodat PayPal de concurrentie met systemen als Apple Pay beter kan aangaan, en om meer waarde te creëren voor het betaalsysteem. Concurrenten van eBay worden nu nog tegengehouden PayPal als betalingssysteem te gebruiken omdát het van eBay is. PayPal kan straks door z’n goede resultaten zo misschien meer opbrengen op de beurs dan eBay nu doet. Jammer voor eBay zelf dus eigenlijk. Dat wordt straks zo’n beetje gehalveerd.