Huizenprijzen gestegen in 2014

Foto ANP / Remko de Waal

Makelaarsvereniging NVM voorspelde het vorige week al: de huizencrisis is voorbij. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lijken dat te bevestigen. Het CBS meldt dat de huizenprijzen vorig jaar gemiddeld met 0,9 procent gestegen zijn. Daarmee valt de gemiddelde prijs voor het eerst sinds de crisis hoger uit.

In de maand december werden koopwoningen 2 procent duurder ten opzichte van dezelfde maand van 2013. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, ligt het prijsniveau nog altijd 19 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 3,1 procent hoger.

Grootste stijging in Noord-Holland

De prijzen stegen het sterkst in Noord-Holland; met 2,7 procent. Dat komt vooral door Amsterdam waar de prijzen 5,1 procent hoger waren dan in 2013. In Friesland daalden de prijzen juist het sterkst.

Afbeelding CBS

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naarprovincie. Afbeelding CBS

Vrijstaande woningen iets goedkoper

Bijna alle soorten woningen, behalve vrijstaande woningen, zijn duurder geworden. De prijs van vrijstaande woningen daalde gemiddeld met 0,3 procent. De prijsstijging van appartementen en tussenwoningen was het grootst met ruim 1,5 procent.

Afbeelding CBS

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar woningtype. Afbeelding CBS

NVM voorspelt nog hogere prijzen voor dit jaar

De NVM voorspelt voor komend jaar een gemiddelde prijsstijging tussen de 2,5 en 3 procent. Prijzen zoals vóór de crisis zullen echter niet terugkeren denkt de makelaarsvereniging. Een domper voor wie een huis te koop heeft waarvan de waarde lager is dan de hypotheekschuld. Maar het huis zal waarschijnlijker wel makkelijker verkocht kunnen worden. Want het aantal huisverkopen blijft volgens de NVM stijgen met 5 tot 10 procent.

Lees ook op NRCQ: Weet jij welk huis je kan kopen voor een ton? Of drie? Of een miljoen? en Dit zijn de dertien treurigste postcodes van Nederland