Action cameras

GoPro is nog altijd de koning van de action cameras

epa04532003 Bureau of Customs (BOC) spokesperson Charo Logarta Lagamon examines counterfeit GoPro camera seized in raid in Chinatown Binondo district, Manila, Philippines, 17 December 2014. Joint inter-agency government operatives raided a warehouse of a top online shop supplier in Binondo, Manila and seized various counterfeit smartphones, electronic gadgets and accessories worth at an estimated 70-Million Philippine pesos (1.25 million euro / US$1.59 million) Among the items seized are counterfeit Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Grand, Iphone 5c, Iphone 5s, Iphone 4s, Nokia Duos, assorted Android tablets of various brands, Apple Shuffle, smartphone casings, power banks, juice blender, and Lacoste perfumes, among others. Some of the seized items do not have Import Commodity Clearance (ICC) marks required for imported electronic products and accessories. EPA/DENNIS M. SABANGAN
epa04532003 Bureau of Customs (BOC) spokesperson Charo Logarta Lagamon examines counterfeit GoPro camera seized in raid in Chinatown Binondo district, Manila, Philippines, 17 December 2014. Joint inter-agency government operatives raided a warehouse of a top online shop supplier in Binondo, Manila and seized various counterfeit smartphones, electronic gadgets and accessories worth at an estimated 70-Million Philippine pesos (1.25 million euro / US$1.59 million) Among the items seized are counterfeit Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Grand, Iphone 5c, Iphone 5s, Iphone 4s, Nokia Duos, assorted Android tablets of various brands, Apple Shuffle, smartphone casings, power banks, juice blender, and Lacoste perfumes, among others. Some of the seized items do not have Import Commodity Clearance (ICC) marks required for imported electronic products and accessories. EPA/DENNIS M. SABANGAN Foto EPA / Dennis M. Sabangan

De tijd dat we tijdens een uitje naar de dierentuin een videocamera meenamen, ligt achter ons. Als je iets wil filmen, pak je je smartphone. Toch is het gebruik van losse cameras niet helemaal verdwenen. Er kwam (deels) een alternatief voor in de plaats: de action camera.

Action cameras zijn een stuk kleiner en hebben minder opties, maar kunnen relatief lang (enkele uren achtereen) filmen. Het is een geliefd apparaat bij professionele outdoor-sporters, die ze via een opzetstuk op hun helm plaatsen. Zoek binnen YouTube eens op ‘GoPro’ en zie de spectaculaire filmpjes die het resultaat zijn.

Zoals dit filmpje (dat dan wel weer is gesponsord door GoPro):

Die filmpjes zijn zo cool, dat ook een breder publiek interesse krijgt in het apparaat. Met de camera’s kun je momenten vastleggen die je vroeger niet kon filmen. Denk aan ritjes op de racefiets of een afdaling tijdens de wintersport. Minder leuk: zelfs de terroristen die in in januari in Parijs toesloegen hadden GoPro’s bij zich.

Dit is de marktleider

Fabrikant GoPro brak de action cameramarkt in 2009 open en heeft volgens onderzoeksbureau IDC nog altijd 42 procent van het segment in handen. Onlangs bracht de fabrikant de HERO4 Black uit. Deze camera kan met dertig frames per seconde op 4K-resolutie filmen. 4K zorgt voor een nog betere beeldkwaliteit dan full-HD (1080p) en is hard op weg de nieuwe standaard in de televisie-industrie te worden. Aan dit topmodel hangt wel een prijskaartje: je moet minstens 473 euro willen neerleggen.

Goedkoper kan ook. Al vanaf 125 euro kun je gebruikmaken van een GoPro. Belangrijk verschil: deze kan niet op 4K-resolutie filmen en biedt minder opties.

En dit probeert de rest

Alternatieven komen van camcorderfabrikanten. Sony levert twee modellen: de HDR-AS30V en de HDR-AS100V en zijn respectievelijk te koop vanaf 189 en 332 euro. Beiden kunnen full-HD filmen en verschillen qua grootte en gebruik niet heel erg van de GoPro. Dat de AS100V duurder is, komt vooral doordat deze een betere beeldkwaliteit aflevert en je er een afstandbediening bijkrijgt.

De Panasonic HX-A500 is te koop vanaf 372 euro kan als enige van deze camera’s 4K-filmen (25 frames per seconde) en heeft wél een beeldscherm - tegenstelling tot de Sony’s. Het grote nadeel van de Panasonic is dat de camera uit twee onderdelen bestaat. De lens monteer je met een frame op je hoofd (ja, echt) en het kastje waar de opnames via een kabel worden heengestuurd moet je om je arm binden. En dat is bij het doen van stunts niet praktisch.

Verder hebben alle action cameras de mogelijkheid om via een wifi-verbinding live het beeld te bekijken op je smartphone. Dit is handig, omdat bijna alle modellen een beeldscherm missen.

Bekijk de beelden van de verschillende camera’s naast elkaar:

Welke moet je kopen?

Bij action cameras gaat het naast de camera, om het gebruik van accessoires. Je kunt nou eenmaal niet tijdens je fietstocht en op de weg letten, je stuur vasthouden en ook nog eens de camera in de lucht houden. Daarvoor heb je een case nodig die je bijvoorbeeld op je helm kunt zetten.

Die bestaan voor alle camera’s. Maar hier zit een addertje onder het gras. Want doordat GoPro verreweg het grootste marktaandeel heeft, is het voor accessoire-makers aantrekkelijker om daarvoor producten te maken dan voor de rest (op Amazon staan er meer dan 1.400). Die zijn vaak goedkoper dan accessoires van GoPro zelf. Dus als je een Sony of Panasonic-camera koopt, is de kans veel groter dat je flink meer moet betalen voor een stapel accessoires.

Daardoor is GoPro nog altijd de beste koop. Daar komt bij dat dat Sony’s geen 4K-filmen ondersteunen. Dat heeft Panasonic weer wel, maar daar is het systeem zo onlogisch bedacht (met het frame op je hoofd) dat je beter 100 euro meer kunt neertellen voor een GoPro.

NRC testte in samenwerking met Hardware.info een aantal action camera’s, dit zijn de resultaten:

Testresultaten action camera's