Gewonden bij steekpartij in bus Tel Aviv

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn vanochtend negen mensen gewond geraakt bij een steekpartij in een bus. Een aantal mensen raakte ernstig gewond. De Palestijnse dader is na een achtervolging neergeschoten en aangehouden, meldt persbureau AP.

Een Israëlische agent bij de bus in Tel Aviv waar vanochtend de steekpartij plaatsvond.
Een Israëlische agent bij de bus in Tel Aviv waar vanochtend de steekpartij plaatsvond. Foto AP / Oded Balilty

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn vanochtend ten minste negen mensen gewond geraakt bij een steekpartij in een bus. Een aantal mensen raakte ernstig gewond. De Palestijnse dader is na een achtervolging neergeschoten en aangehouden, meldt persbureau AP.

De Israëlische politie heeft de steekpartij bestempeld als terreurdaad. De militante Palestijnse groepering Hamas prees de daad als “dapper en heroïsch”. Izzat Risheq, een Hamas-leider die in Qatar woont, zei op Twitter dat de steekpartij een “natuurlijke reactie is op de bezetting en de terroristische daden tegen ons volk”. Hamas heeft de aanslag niet opgeëist.

Zonderlinge daders

De verdachte is een 23-jarige man afkomstig van de Westelijke Jordaanoever. Hij verbleef illegaal in Israël en wordt nog ondervraagd, schrijft The Jerusalem Post.

Twitter avatar IsraelBreaking Israel Breaking BREAKING PHOTO: Dozens of police at scene of stabbing attack on bus in Tel-Aviv moments ago. Suspect shot in leg. http://t.co/eOSDQjcri6

De afgelopen maanden hebben in Israël vaker aanvallen plaatsgevonden waarbij de daders messen, zuur en voertuigen inzetten als wapen. De Palestijnse verdachten opereren alleen. Zij hebben nu al meer dan tien mensen om het leven gebracht.

Het geweld vindt vooral plaats in Jeruzalem, waar de spanning tussen de Joodse en Palestijnse bevolking hoog is opgelopen. Veel van de onrust draait om de Tempelberg, of Haram al-Sharif in het Arabisch. Deze plek, waar de Rotskoepel en de Aqsamoskee staan, is de op twee na heiligste plek in de islam. Joodse activisten willen er een eigen tempel bouwen.