Frankrijk steekt 425 miljoen in extra antiterreurmaatregelen

Premier Manuel Valls bij een persconferentie in het Elysée in Parijs.
Premier Manuel Valls bij een persconferentie in het Elysée in Parijs. Foto Reuters / Philippe Wojazer

Frankrijk neemt extra maatregelen in de strijd tegen terrorisme in eigen land. De komende drie jaar wordt 425 miljoen euro vrijgemaakt, worden 2680 mensen aangenomen en krijgen ordehandhavers betere wapens en nieuwe kogelvrije vesten. Dat heeft premier Manuel Valls vanochtend bekendgemaakt. Het bedrag van 425 miljoen staat nog los van de salarissen voor het extra personeel.

Ongeveer 1100 mensen worden ingezet voor inlichtingenwerk, zegt onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas. Zij moeten bijna drieduizend mensen in de gaten houden. In de nasleep van de aanslagen in Parijs van begin deze maand bleek dat de daders niet gevolgd konden worden vanwege een gebrek aan middelen.

de risicogroepen

Het doel is dat zo’n 1300 Fransen en inwoners van Frankrijk gesurveilleerd worden die banden hebben met terroristen in Syrië of Irak. Dan zijn er nog vier- tot vijfhonderd mensen die ten tijde van andere conflicten in andere landen contact hadden met extremisten en nog een groep staat op de risicolijst vanwege hun rol in het Franstalige cyberjihadisme.

Volgens schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn meer dan 1000 Fransen in Irak of Syrië actief of in de afgelopen twee jaar actief geweest. Ook de daders van de terreuraanvallen in Parijs bleken banden te onderhouden met terreurgroepen in het Midden-Oosten. De broers Saïd en Chérif Kouachi zeiden namens Al-Qaeda in Jemen te opereren, gijzelnemer Amédy Coulibaly zei bij Islamitische Staat te horen.

Islamitische aalmoezeniers

Amédy en Chérif kenden elkaar uit de gevangenis van Fleury-Mérogis en zouden een gemeenschappelijke ‘mentor’ hebben gehad: Djamel Beghal. Om te voorkomen dat jongeren die vastzitten voor kleine misdaden in de cel radicaliseren worden ook zestig islamitische aalmoezeniers aangesteld. Gevangenen die al geradicaliseerd zijn, worden in aparte - van de rest van de gevangenisbevolking geïsoleerde - vleugels ondergebracht.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 20 mensen om, onder wie de drie daders. De eerste dag vielen bij een aanval van de broers Kouachi op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo twaalf doden, onder wie twee politieagenten. Donderdag 8 januari werd een politieagente doodgeschoten. De dag erna kwamen bij een gijzeling van een kosjere supermarkt door Coulibaly in Parijs vier mensen om. De daders kondigden zich aan als jihadisten.

Update 15.06: President François Hollande gaat tussen 2015 en 2019 minder banen schrappen bij het leger. Het aantal voorziene ontslagen, 26.000, wordt met 30 procent teruggedrongen.