Fox News: sorry, sorry, sorry, sorry

Na een campagne van het Franse Petit Journal bood de Amerikaanse nieuwszender zijn excuses aan voor berichten over no-go zones in hartje Parijs. De stad wil naar de rechter.

Vier keer op één dag moest Fox News zich zaterdag verontschuldigen voor onjuiste berichtgeving over „no-go zones” in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar Parijs neemt daar geen genoegen mee en kondigde gisteren juridische stappen aan tegen de Amerikaanse nieuwszender wegens het aantasten van de goede naam van de stad.

De ophef begon toen ‘terrorisme-expert’ Steve Emerson kort na de aanslag bij Charlie Hebdo in de populaire show van Sean Hannity gewag maakte van wijken in Europa, waar moslims de dienst uitmaken. Dat bericht werd later gespecificeerd door ‘conflict journalist & military veteran’ Nolan Peterson, die 741 gebieden aanwees in Frankrijk die hem herinnerden aan oorlogszones: „Het kan schokkend zijn voor Amerikanen, maar op tien minuten van de Eiffeltoren kun je straten vinden die vergelijkbaar zijn met Bagdad.”

Op een kaartje werden delen van Parijs rond Gare du Nord en begraafplaats Père-Lachaise getoond. Jongeren zouden daar Bin Laden-shirts dragen, de politie durfde niet naar binnen en de Franse rechtsstaat had plaatsgemaakt voor de Sharia. Dit zijn de buurten waar Islamitische Staat (IS) volgens Fox rekruteert. 16 procent van alle Fransen en 69 procent van de Franse moslims staat immers achter IS, zo wees een peiling uit.

De Franse talkshow Le Petit Journal zond de beelden uit en lanceerde de campagne ‘Shut the f**k up, Fox News’, waarbij kijkers werd gevraagd een e-mail te sturen naar de hoogste baas van de nieuwsvoorziening van Fox en later ook naar de directeur communicatie. Zij zouden elk zo’n 20.000 mails van verontwaardigde Fransen hebben gekregen. In de uitzending van maandag liet presentator Yann Barthes zien hoe medewerkers van zijn programma Fox-verslaggevers in Parijs hinderlijk volgden om opheldering te krijgen.

Na een excuusbrief van Peterson „aan het Franse volk”, volgden vier officiële verontschuldigingen van Fox in de programma’s waarin de aantijgingen gedaan werden. De lijst van verboden gebieden bleek overeen te komen met door de Franse overheid aangewezen ‘gevoelige zones’ waar met extra subsidie armoede bestreden wordt. De peiling over jihadsympathieën zou uit Rusland komen en is nu ook volgens Fox zelf „onbetrouwbaar”.

Na de laatste keer ‘sorry’ konden Fox-kijkers zaterdag nog reageren op een stelling. Die luidde: ‘Lijdt onze vrije meningsuiting er onder dat we niets negatiefs over de islam mogen zeggen?’