Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Erbudak moet Slotervaartziekenhuis 1,7 miljoen terugbetalen

Hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Ex-topvrouw Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap in de periode van 2006-2013 op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Erbudak was één van de aandeelhouders van het Slotervaart, dat destijds in handen was van particulieren. Toen investeerder Jan Schram in 2012 overleed, namen de spanningen tussen Erbudak en de erfgenamen van Schram toe.

Erbudak werd in maart 2013 na een conflict met het ziekenhuis geschorst en vervolgens ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Zij eiste van het ziekenhuis, inmiddels in handen van zorgondernemer Loek Winter, een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro.

Volgens de rechtbank is er voldoende grond voor haar ontslag en moet zij het ziekenhuis juist terugbetalen. Het ziekenhuis had haar niet zonder opzegtermijn mogen ontslaan, maar volgens de rechtbank is ze daar al voldoende voor gecompenseerd.

Erbudak deed greep in de kas

De rechtbank acht bewezen dat ze:
- op eigen houtje 1 miljoen euro van het ziekenhuis aan investeringsmaatschappij Simed heeft betaald om grond voor een hotel en resort in Turkije aan te kopen;
- met geld van het ziekenhuis een privéonderneming (Meromi Participaties) investeringen liet doen;
- met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton privéaankopen heeft gedaan.

Ook acht de rechter bewezen dat de voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis 45.000 euro aan contanten opnam uit een van de kluizen van het ziekenhuis. Hiervan waren de andere bestuurders niet op de hoogte. Ook is het doel van die opnames niet verantwoord, de rechter noemt dit niet zorgvuldig.

“Uit niets blijkt dat de opnames zakelijke doeleinden hadden.”

Nog meer rechtszaken tegen Erbudak

Het vonnis om 1,7 miljoen terug te betalen komt boven op een eerder vonnis uit september vorig jaar waarbij Erbudak 2,4 miljoen euro moet terugbetalen aan een andere vennootschap waarvan zij jarenlang directeur was.

En er lopen nog meer procedures tussen Erbudak en het ziekenhuis. Na haar ontslag brak een machtsstrijd uit over het ziekenhuis. Het ziekenhuis vreesde een terugkeer van Erbudak als eigenaar. Zij en haar familie werden vervolgens als aandeelhouder buitenspel gezet. Deze actie wordt onderzocht door de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, een rechtscollege dat gespecialiseerd is in conflicten bij bedrijven.

Het Openbaar Ministerie doet daarnaast momenteel strafrechtelijk onderzoek naar sommige transacties van Erbudak toen zij bestuursvoorzitter was. Die strafzaak staat geheel los van de vonnissen waarin zij veroordeeld wordt om geld terug te betalen aan voormalige werkgevers.