‘ECB wil 50 miljard euro per maand in Europese economie pompen’

ECB-president Mario Draghi
ECB-president Mario Draghi EPA / Boris Roessler

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi wil dat de ECB 1100 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opkoopt. Zo moet de Europese economie worden opgekrikt en deflatie worden voorkomen. Dat meldt persbureau Bloomberg vandaag op gezag van twee centrale bankiers die anoniem willen blijven.

De ECB zou volgens het plan maandelijks 50 miljard euro in de economie investeren. Dat begint op zijn vroegst in maart en gaat door tot het einde van 2016. Er woedt momenteel nog discussie rondom het voorstel, waardoor dit nog aangepast kan worden voor de ECB morgen bekendmaakt wat de plannen voor de komende jaren worden. De ECB wilde niet reageren op het bericht.

Discussie nog vol in gang

Het voorstel is afkomstig van het bankbestuur, dat uit zes personen bestaat en wordt geleid door Draghi. Zij leggen het voor aan de rest van het beleidsbepalende comité. Daarin zetelen ook de centrale bankpresidenten van alle eurolanden.

Het plan strijkt in tegen de haren van Berlijn. De Duitse comitéleden vinden de hele maatregel niet nodig. Bovendien menen zij dat de stimulans de zuidelijke schuldenlanden ontmoedigt om met de nodige structurele hervormingen te komen.

Precedenten in en buiten Europa

De ECB wil meer geld beschikbaar maken in eurolanden door staatsleningen op te kopen bij banken. Door de stimulans kan de inflatie toenemen. De extreme maatregel is eerder toegepast in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan.

De meeste economen rekenen erop dat morgen een bedrag van zo’n 500 miljard euro wordt aangekondigd. Mogelijk proberen de bankiers met het lekken van deze informatie de stemming op de markt te beïnvloeden voor de persconferentie van Draghi morgen.

Lees verder in NRC Handelsblad: Hoe Draghi 500.000.000.000 euro wil laten rollen (€)