Drankenbedrijf Bols op 4 februari naar de beurs

Jeneverbedrijf Lucas Bols maakt over twee weken zijn entree op de Amsterdamse beurs: als BOLS in kapitalen.

Drankenbedrijf Lucas Bols krijgt op 4 februari een notering aan de Amsterdamse beurs. Dat heeft het 440 jaar oude moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh vanochtend bekendgemaakt.

Er worden in totaal 9.437.390 aandelen naar de beurs gebracht. De prijs van het aandeel, dat onder het beurssymbool BOLS zal noteren, zal uitkomen tussen de 13,50 tot 18,00 euro per stuk. De distilleerder verwacht na beursgang 187 tot 207 miljoen euro waard te zijn.

Tot 10 procent van de aandelen is gereserveerd voor Nederlandse particuliere beleggers. Beleggers kunnen vanaf vandaag tot een dag voor de beursgang intekenen.

In een tweede ronde worden nog eens 105.000 bestaande aandelen uitgegeven die nu in handen zijn van het management.

De jaaromzet van Bols, dat 24 drankmerken verkoopt in 110 landen, bedraagt 79 miljoen euro. Het bedrijf telde vorig jaar 66 werknemers en maakte een nettowinst van 230.000 euro. De verkoop van jenever in Nederland loopt sterk terug, maar Bols hoopt te kunnen groeien op de markt voor cocktails.

Lucas Bols ontstond in 1575 in Amsterdam en is daarmee het oudste merk gedestilleerde drank ter wereld. De distilleerderij verhuisde in 1969 naar Nieuw-Vennep, maar keerde vorig jaar terug naar Amsterdam.

Het huidige Lucas Bols ontstond in 2006 doordat investeringsmaatschappij AAC Capital samen met het management van het bedrijf de likeuren en gedestilleerde dranken overnam van het Franse Rémy Cointreau.

Het bedrijf is voor driekwart in handen van AAC Capital. De overige 25 procent van de aandelen zijn in handen van het bestuur, onder leiding van Huub van Doorne, en andere hoge managers.

Tot zeventien jaar geleden had Bols al een notering aan de Amsterdamse beurs. Toen werd het drankenbedrijf opgekocht door investeerder CVC. Later is Bols nog kortstondig gefuseerd met het Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf Wessanen.

Marina Wyatt, de huidige financieel directeur van navigatiebedrijf TomTom, is voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van Bols, zo heeft het bedrijf vanochtend ook bekendgemaakt. Wyatt komt in de plaats voor Paul Hugenholtz, die sinds 2006 toezichthouder was bij Bols.