Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Trap niet in spookvacatures

De Volkskrant waarschuwt vanochtend werkzoekenden voor schimmige recruitmentbureaus die werken met spookvacatures en gejatte cv’s. Dat lijken er best veel te zijn.

De krant geeft onder andere voorbeelden van gevallen waarbij wervingbureaus vacatures van de websites van concurrenten of bedrijven plukken om die zelf aan te bieden bij werkzoekenden. Zo worden zowel werkgevers als potentiële werknemers misbruikt. Een kwalijke zaak. De Volkskrant biedt dan ook vier handige tips om louche uitzendbureaus te herkennen waaronder: trap niet in anonieme vacatures en trek functies bij de daadwerkelijke opdrachtgever na.

’MobyPark is meest innovatief’

MobyPark heeft de Automotive Innovation Award gewonnen, meldt RTL Nieuws. De app en website waarmee mensen hun ongebruikte parkeerplaats kunnen verhuren aan anderen “blaast” volgens de jury “leven in dood kapitaal”.

MobyPark laat twee geduchte concurrenten achter zich: het supersterke plastic van DSM Stanyl Diablo en de elektrische ligfiets van E-One. Voor de app moet de prijs meehelpen aan het uitbreiden van de diensten.

MobyPark is al te gebruiken in Nederland, maar heeft behoefte aan nieuwe parkeerplaatsen, schrijft RTL. De app die bedacht werd na het zien van overdag ongebruikte parkeerplaatsen in Parijs biedt, deze voor minder geld aan dan betaalde parkeerplaatsen. En dat is volgens de juryleden van onder andere Ford, de ANWB en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een prijs waard.

Topmannen en vrouwen pessimistisch over 2015

De wereld is het afgelopen jaar een beetje enger geworden, constateert Z24. Bestuursvoorzitters van grote bedrijven zijn volgens het jaarlijkse onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) pessimistischer geworden over de wereldeconomie.

Toegegeven: de situatie in Europa of het Midden-Oosten was ook niet al te vrolijk het afgelopen jaar. Gelukkig denken de in totaal 1300 ondervraagde bestuursvoorzitters niet allemaal aan doem en tegenslag. De helft van de topmannen en vrouwen uit Azië en het Midden-Oosten voorspellen dat de economische groei zal toenemen het komend jaar.

Er is ook een ander lichtpuntje, schrijft Z24. Veel van de ondernemers en toplieden geloven wel in de economische voorspoed van hun eigen bedrijven in 2015. Hoewel ze pessimistischer zijn geworden over de wereldeconomie ziet 39 procent van hen dit jaar de omzet groeien. Dat is hetzelfde aantal als vorig jaar.