‘De wil van Michael Mann is wet’

De ster speelt een superheld in de meest lucratieve films in Hollywood. Maar voor zijn creatieve bevrediging werkt hij samen met een topregisseur als Michael Man, in de hackersthriller ‘Blackhat’.

Ouderwetse actie en eigentijds hacken: Chris Hemsworth op de vlucht in Blackhat.
Ouderwetse actie en eigentijds hacken: Chris Hemsworth op de vlucht in Blackhat.

Chris Hemsworth moest eerst maar eens goed leren typen. De nieuwe leading man van Hollywood kon al veel. Vechten als Noorse superheld in Thor, vrouwen verleiden als Britse autocoureur in Rush. Maar typen deed hij met twee vingers, traag en onhandig.

Regisseur Michael Mann (71) twijfelde er niet aan dat de Australiër de superhacker Nicholas Hathaway moest spelen in zijn nieuwe actiethriller Blackhat. Maar dat karakter kan zó goed met computers omgaan dat hij uiteindelijk in een extra beveiligde gevangenis terecht is gekomen. Om geloofwaardig over te komen moesten de vingers van Hemsworth over het toetsenbord dansen.

Tien weken lang oefende hij in het kantoor van de regisseur, die bekendstaat om zijn onwrikbare geloof in detail – hij heeft een opvatting over elk miniem onderdeel bij de opnamen van zijn films. „Het was alsof ik weer in de schoolbanken zat”, zegt Hemsworth. „Maar Mann wilde het. Dan doe je het. Niets gebeurt per ongeluk op zijn filmsets.”

In Blackhat helpt Hathaway de FBI en Chinese computerexperts in hun strijd tegen een hackersyndicaat dat de wereld bedreigt. Blackhat is een hypermoderne cyberthriller over nullen en enen, maar ook een ouderwetse actiefilm met uitgesponnen vechtscènes en een zoetsappig liefdesverhaal. Met bijrollen voor spionagedienst NSA, de Chinese regering en de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen als schurk zonder nationaliteit. Voor Hemsworth is het duidelijk wat Blackhat in de eerste plaats is. „Een thriller! We hebben echt hard gewerkt aan de personages. Het ging constant om de nuance en de details.”

Mann brak in de jaren 80 door met de tv-serie Miami Vice, die ook de acteur Don Johnson tot ster bombardeerde. Hemsworth heeft wel wat weg van de jonge Johnson. Knap en goed gebouwd, een beetje broeierig, met een intelligent soort humor. Hemsworth – op het scherm en in eigen persoon – is een man van wie je moeilijk je ogen kunt afhouden. „De mannelijkste man van Hollywood”, heeft mannenblad GQ hem onlangs gekroond.

Begin deze eeuw begon zijn carrière met tv-rollen in zijn land van herkomst, Australië. In 2011 brak hij door als vleesgeworden stripheld Thor, om een jaar later de wereld te redden als een van de zes superhelden in The Avengers. Hemsworth geeft toe dat dit geen artistieke toppers zijn, maar merkt wel achteloos op dat slechts twee andere films ooit meer winst maakten dan The Avengers: de film bracht ruim ruim 1,5 miljard dollar op (1,3 miljard euro).

Hemsworth besefte dat hij het risico liep een eendimensionale filmheld te worden: een product dat alleen geld oplevert, zonder creatieve bevrediging. Daarom begon hij zijn rollen met meer zorgvuldigheid te kiezen. Hemsworth speelde in Rush onder regie van Ron Howard, die ook zijn volgende film zal regisseren: In the Heart of the Sea, gebaseerd op Moby-Dick.

Als autocoureur in Rush was hij zo goed dat Michael Mann hem voor zijn volgende film koos. Het script sprak hem meteen aan. „Vooral door de botsing van oud en nieuw, van het traditioneel Indonesië en de hightech van Hongkong.”

Dat het thema van Blackhat zó actueel zou zijn, beseften Hemsworth en Mann niet. Zelf doet hij ‘vrij weinig’ op internet, zegt de acteur, maar hij leerde dat alles in principe te hacken is. „Niets is veilig.”

Toch lag het twee jaar geleden niet per se voor de hand dat de film direct zou raken aan schandalen die nu dagelijks de voorpagina’s halen: het afluisterschandaal rond de NSA, de diefstal van persoonsgevens bij bedrijven, en de hack bij filmstudio Sony, waar Noord-Korea van is beschuldigd. Hemsworth praatte ter voorbereiding met diverse hackers. Sommigen zaten in de gevangenis voor de diefstal van data, anderen werkten voor de overheid. Allemaal legden ze hem uit dat de kans op desastreuze cybercriminaliteit snel toeneemt. „Ze zeiden: dit gebeurt nú. Het scenario van jullie film is nog maar het begin.”