De mondiale elite strijkt neer in Davos

Zo’n 2.800 kopstukken uit het bedrijfsleven, de politiek en de wetenschap verzamelen zich vanaf vandaag op een berg in het oosten van Zwitserland. De Franse president François Hollande, topman Jack Ma van internetwinkel Ali Baba en IMF-directeur Christine Lagarde; allemaal staan ze de komende dagen in de sneeuw van Davos om nieuwe inzichten en contacten op te doen.

Waarover de top van de bestuurlijke elite tijdens het World Economic Forum spreekt, wordt voor een deel pas in de loop van de week duidelijk. De organisatie van de bijeenkomst – die vandaag van start gaat en tot en met zaterdag duurt – heeft weliswaar een aantal onderwerpen geformuleerd, maar die lijst is even divers als vaag.

Zo staan onder meer de „breder wordende politieke scheidslijnen”, het slinkende vertrouwen in bedrijven en politiek en kwantitatieve verruiming op het programma. Maar er wordt ook gesproken over thema’s die al enkele jaren op de agenda staan, zoals inkomensongelijkheid, klimaatverandering en technologische veranderingen.

Op welk van die uiteenlopende thema’s de komende dagen het zwaartepunt komt te liggen moet nog blijken. Dat het tijdens de bijeenkomst in Zwitserland over de politieke spanningen van de afgelopen tijd gaat, lijkt echter vrijwel zeker. Volgens de Britse krant The Guardian wordt dat zelfs het belangrijkste onderwerp van gesprek.

In hoeverre er ook iets gebeurt na al die lezingen en gesprekken is overigens altijd maar de vraag. In sommige gevallen werden de besproken problemen zelfs onderschat of niet eens besproken. Zo werd er in 2007 nauwelijks aandacht besteed aan de ontluikende problemen op de Amerikaanse woningmarkt, een bom die amper een jaar later barstte.

Het jaarlijkse Forum in Zwitserland is dan ook niet alleen een plek om te spreken over trends en ontwikkelingen die komende tijd de wereld – positief of negatief – kunnen veranderen. Voor de zakenlieden, de belangenorganisaties en politici is het ook een belangrijke gelegenheid om te netwerken, en misschien zelfs deals te sluiten.

De ogen zullen daarbij weer gericht zijn op de Verenigde Staten, zo laten marktkenners aan persbureau Bloomberg weten. Waar de opkomende markten de voorgaande jaren nog in het centrum van de belangstelling stonden, is de VS door het sterke economische herstel en de lage olieprijs nu de beste plek om te investeren.

Die mogelijkheid om investeerders binnen te halen, op zoek te gaan naar deals en te netwerken met andere besluitvormers maakt het World Economic Forum zeer interessant voor de happy few die de bijeenkomst kunnen betalen. Zo moeten de „strategische partners” van het Forum volgens The Independent jaarlijks zo’n 600.000 euro betalen. In ruil daarvoor mogen ze vijf mensen naar Davos sturen.

Joost Pijpker