While you were sleeping... in Asia

Niemand machtiger dan de Chinese censor

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Maar liefst 133 WeChat accounts (een soort microblogs) werden gisteren gesloten. Ze zouden leugens verspreiden over de geschiedenis van China en over de communistische partij.

Een van de blogs had de naam This is not history, meldt de South China Morning Post. Er was ook een blog waarop gesteld werd dat patriottisme een slogan is voor corrupte functionarissen, en dat veel van hen hun familie nota bene naar het buitenland hebben gebracht. Een andere blogger claimde dat staatsbedrijven de bevolking uitmelken en verkeerd geleid worden.

De SCMP citeert een 37-jarige man wiens blog gesloten is. Hij had 300 duizend abonnees. “Ik was niet verrast want blogs van een aantal vrienden waren al verwijderd zonder waarschuwing.” Op zijn blog zette hij vooral roddels over beroemdheden en foto’s van vrouwen, vertelt hij. “Er waren wel eens kritische artikelen over functionarissen, maar niet vaak. Die berichten zijn misschien te gevoelig bevonden.”

Het afgelopen jaar werden 2.200 websites en 20 miljoen online fora, blogs en accounts op sociale media verwijderd. Het zou gaan om erotische en illegaal materiaal, meldt de SCMP.

De censuur op het internet is de afgelopen weken verscherpt. Het wereldwijde web wordt in China steeds meer een soort nationaal intranet. Binnen de landsgrenzen heb je razendsnel verbinding met populaire websites zoals Baidu of Taobao.

Wil je naar een Amerikaanse of Europese website dan is de verbinding traag, en soms helemaal geblokkeerd. Lekker Netflixen zit er in China niet in. Een VPN-dienst biedt dan uitkomst. Zo’n dienst verbindt je computer met een server elders in de wereld, waar je geen last hebt van blokkades en je gewoon je Gmail kunt checken of een filmpje kunt kijken.

Een van de meest bekende en betrouwbare diensten is Astrill. Die dienst heeft het de laatste tijd steeds moeilijker, lieten ze vanochtend weten in een bericht aan hun klanten. “We worden haast in real-time geblokkeerd (…) Het is China’s manier om te laten weten: ‘We willen jullie hier niet’.”

Astrill

Directeur Mitsui is eigenwijs

Het Japanse handelshuis Mitsui & Co was op zoek naar een frisse wind en heeft de jongste directeur ooit aangesteld: de 54-jarige Tatsuo Yasunaga. De huidige directeur, Masami Iijima liet bij zijn keuze 32 hoger geplaatste ceo’s links liggen, meldt de Nikkei Asian Review.

Iijima werd directeur op zijn 58e, maar voelt zijn ‘stamina en energie’ wegvloeien nu hij 64 is. Dat zijn opvolger een stuk jonger moest zijn, was snel besloten. De beslissing was niet gemakkelijk, vertelt hij. Van een longlist met 10 kandidaten, bleven er eind 2014 nog 7 over.

Tot het laatste moment wachtte hij met het nemen van een definitief besluit. Yasugana hoorde pas afgelopen donderdag dat hij de nieuwe directeur werd. Iijima wachtte nog langer met het informeren van de andere directeurs over zijn keuze.

Daarmee hoopt hij misschien de toorn van ontevreden ceo’s te minimaliseren, speculeert Nikkei. Deze benoeming kan de machtsbalans bij Mitsui doen kantelen. Sommige analisten vrezen dat een gepensioneerde Iijima veel invloed zal uitoefenen op zijn jonge opvolger.

De omzet van Mitsui & Co bestaat voor 70 procent uit de handel in grondstoffen. De grote uitdaging is om te groeien in andere, niet grondstof gerelateerde handel.

Twitter koopt Indiase start-up

Als je in Nederland te laat bent met het opnemen van je telefoon, baal je. In India vraag je je af wat die missed call zou betekenen. Het is er namelijk de gewoonte om op die manier een bericht te sturen.

Daar valt munt uit te slaan, dachten slimme Indiase ondernemers. Hun start-up ZipDial is gisteren overgenomen door Twitter. The Wall Street Journal legt in vijf vragen uit waar de deal over gaat.

De strategie van ZipDial is simpel. Bellers kunnen een nummer bellen dat ze op een reclamebord zien, hangen snel op en krijgen dan een smsje van het adverterende bedrijf. Als ze hun adres terugsturen ontvangen ze bijvoorbeeld een monster van het product.

En wat heeft Twitter eraan? Dat is net zo simpel: het is een manier om voet aan de grond te krijgen in een opkomende markt. Weinig mensen in India hebben een telefoon met internet. Berichtjes sturen per sms kan voor Twitter een manier zijn om nieuwe advertentie-inkomsten te genereren.

ZipDial was de garage overigens al ontgroeid. Het bedrijf werd in 2010 opgericht en heeft inmiddels 56 werknemers.