Brussel wil de buitengrenzen van de EU gaan versterken

Een welkomstbord aan de snelweg.
Een welkomstbord aan de snelweg. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De buitengrenzen van Europa kunnen worden versterkt in de strijd tegen terreur. Aan de buitengrenzen van landen in de zogeheten Schengenzone zouden dan strengere controles plaatsvinden. Dat heeft Europees commissaris Frans Timmermans vandaag gezegd in Brussel.

Timmermans (PvdA) denkt dat de zone, waarin zonder grenscontroles kan worden gereisd, een deel van de oplossing kan zijn in de aanpak van terreur in Europa. “We kijken zorgvuldig naar ideeën om de werking van Schengen te verbeteren”, zei Timmermans volgens persbureau ANP.

strengere veiligheidsmaatregelen

Na de terreuraanslagen in Parijs hebben diverse Europese ministers gepleit voor verdergaande veiligheidsmaatregelen in de EU. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zei ook binnen de Schengenzone vormen van grenscontrole mogelijk te willen maken maken. Zo zouden terroristen zich niet onbelemmerd kunnen verplaatsen tussen landen.

Britse, Zweedse en Duitse ministers riepen het Europees Parlement op zijn verzet sinds 2011 tegen de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers op te geven. Het parlement was tot nu toe tegen het register, omdat de privacy van burgers onvoldoende zou worden gewaarborgd.

Timmermans gaf aan te hopen dat het systeem voor uitwisseling van passagiersgegevens (Passagiers Namen Register of PNR ) er “zo snel mogelijk” komt. Hij zegt bereid te zijn naar de bezwaren van het EP te luisteren om tot een oplossing te komen.