Blote borsten zijn zo 1970!

Na 45 jaar stopt de Britse tabloid met foto’s van topless dames op pagina 3. Eigenaar Rupert Murdoch vond het al langer niets meer. ‘Zo vorige eeuw’, twitterde hij in 2013

Correspondent Verenigd Koninkrijk

Geen blote borsten meer op pagina drie van tabloid The Sun. Daarmee is na 45 jaar een einde gekomen aan een omstreden Brits instituut.

Een einde dat niet eens officieel werd aangekondigd door The Sun. Vrijdag nog konden de borsten van Lissy, 21, uit Manchester worden aanschouwd. Maandag stond model Rosie Huntington-Whiteley in haar ondergoed op pagina 3.

Daarmee geeft de krant gehoor aan een suggestie van eigenaar Rupert Murdoch. In 2013 twitterde de 84-jarige mediamagnaat: ‘Pagina 3 zo uit de vorige eeuw! Je hebt misschien gelijk, weet het niet, maar denk erover. Misschien compromis met aantrekkelijke fashionistas.’ Hoofdredacteur David Dinsmore leek toen nog niet zover. Hij noemde de topless foto’s „een goede manier om de krant te verkopen”.

Om die reden begon The Sun er op 17 november 1970 ook mee. Toen ging de 20-jarige Stephanie Rahn voor het eerst uit de kleren, met als kop: ‘Wij houden van mooie meisjes, net als onze lezers.’ Het paste bij de koerswijziging van de krant. Murdoch wilde van The Sun, die hij dat jaar kocht, een vrijpostigere krant maken. Het was een succes; binnen een jaar verdubbelde de oplage.

De ‘Page 3 Girl’ werd bovendien een begrip dat doordrong tot in het tv-programma Yes Minister. Als premier James Hacker opsomt welk soort kiezer welke krant leest, vergeet hij The Sun. Waarop zijn rechterhand Sir Humphrey vraagt: „Maar premier, hoe zit het met de lezers van The Sun?” Waarop secretaris Bernard antwoordt: „Sun-lezers kan het niets schelen wie dit land leidt, zolang als ze grote tieten heeft.”

De oplage van The Sun staat nu onder druk. Voor het eerst daalde het aantal verkochte kranten onder de twee miljoen per dag. De laatste keer dat dit gebeurde was net na de introductie van het pagina 3-meisje.

Ophef nam toe

Bovendien nam de ophef over de toplessfoto’s de afgelopen twee jaar toe. Al in de jaren zeventig werd er hevig geprotesteerd door feministes, nu wordt er bijna wekelijks campagne gevoerd voor de redactie van The Sun door de groep No More Page 3, die steun kreeg van vrouwelijke Lagerhuisleden, het Schotse en Welshe parlement, de padvinderij, vroedvrouwen, vrijwel alle lerarenvakbonden en studentenorganisaties.

„Dit gaat niet om censuur”, vertelde Lisa Clarke van No More Page 3, in 2013 aan deze krant. „We zijn ook niet tegen naaktmodellen als die meisjes er zelf voor hebben gekozen. Maar dergelijke foto’s horen niet in een dagblad te staan, zeker niet in een dagblad dat zichzelf omschrijft als een familiekrant. Er zijn andere podia voor: mannenbladen, internet.”

Maandag noemde de groep de beslissing van The Sun op haar Facebookpagina: ‘Werkelijk historisch nieuws.’ In het BBC-programma Newsnight waarschuwde oprichter Lucy-Ann Holmes wel dat modellen in ondergoed niet opeens toegejuicht zouden worden.

The Sun wilde maandag het nieuws dat de toplessfoto’s zijn verdwenen bevestigen noch ontkennen. Woordvoerder Dylan Sharpe twitterde alleen: ‘Pagina 3 zal morgen op dezelfde plaats zijn waar hij altijd is geweest – tussen pagina 2 en pagina 4.’ Bevestiging kwam er in The Times gisteren, eveneens eigendom van Rupert Murdochs News International. Heel klein op de voorpagina werd het einde van de blote borsten aangekondigd, met een verwijzing naar pagina 3. En daar de kop: ‘The Sun heeft een topje aan… pagina 3 trekt na 45 jaar iets aan.’

Overigens zijn blote borsten nu niet uit de Britse pers verdwenen. Concurrerende dagbladen als de Daily Star en de Daily Sport (die een dagelijkse tepeltelling bijhoudt) brachten altijd al veel meer bloot dan The Sun. De tabloid zelf gaat online uitgebreid verder met de pagina 3-meisjes.