Bijna alle maatregelen tegen vogelgriep opgeheven, alleen nog ophokplicht

Een haan in quarantine.
Een haan in quarantine. Foto ANP / Erik van 't Woud

Vrijwel alle maatregelen die moesten voorkomen dat de vogelgriep zich in Nederland verder zou verspreiden worden vanavond om middernacht opgeheven. Alleen de ophokplicht blijft in het hele land gelden. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gezegd in de Tweede Kamer.

Er zijn inmiddels in Nederland geen bedrijven meer waar vogelgriep is geconstateerd. Een deel van de maatregelen die na de uitbraak van half november werden ingesteld, is eind vorig jaar al versoepeld.

verbod pluimveewedstrijd opgeheven

Andere restricties bleven gelden. Vrachtwagens die eieren of pluimvee kwamen ophalen mochten per rit bijvoorbeeld maar één pluimveebedrijf aandoen en pas na ontsmetting naar een ander bedrijf gaan. Vanaf morgen mogen ze weer meer bedrijven direct na elkaar bezoeken. Het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen met pluimvee vervalt en ook de speciale regeling voor mensen die pluimveebedrijven bezoeken wordt opgeheven.

Het vogelgriepvirus H5N8 werd in november bij meerdere pluimveebedrijven in Nederland vastgesteld. De griep is waarschijnlijk door wilde eenden uit Azië overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland zijn, blijft de ophokplicht van kracht.

De uitbraak heeft de Nederlandse pluimveesector tot nu toe tussen de 32 en 39 miljoen euro gekost, heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend.