Statenleden 1200 keer afwezig bij vergaderingen

Het provinciehuis van Limburg in Maastricht. In Limburg ligt het verzuim van Statenleden bij verplichte vergaderingen hoger dan in andere provincies.
Het provinciehuis van Limburg in Maastricht. In Limburg ligt het verzuim van Statenleden bij verplichte vergaderingen hoger dan in andere provincies. Foto ANP / Lex van Lieshout

Leden van de Provinciale Staten verschijnen vaak niet bij verplichte vergaderingen. Dat concludeert De Telegraaf. Vooral eenmansfracties zijn afwezig. De absentie is verder het hoogst in Limburg en Noord-Holland.

De krant bekeek de periode vanaf de verkiezingen van 2011 waarin in totaal 472 keer werd vergaderd. Ruim 1200 keer lieten Statenleden verstek gaan. Vooral in Limburg en Noord-Holland komen leden vaak niet opdagen. Het aantal absenties ligt daar veel hoger dan in de andere provincies. In Limburg komt gemiddeld ruim 9 procent van de leden niet opdagen. In Noord-Holland gaat het om 8,7 procent.

Ook eenmansfracties laten het vaak afweten. De commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes ergert zich daaraan zegt hij in de krant:

“De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van een van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord.”