ASML boekt recordomzet van bijna 6 miljard

Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom van fabrikant ASML.
Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom van fabrikant ASML. Foto ANP / Lex van Lieshout

Chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro behaald, 12 procent meer dan in 2013. De nettowinst nam met bijna 18 procent toe tot 1,2 miljard euro. Dat maakt het Veldhovense technologiebedrijf vandaag bekend.

In het vierde kwartaal verkocht ASML dertig machines, waarmee de opbrengsten uitkwamen op 1,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder en boven de prognose die het bedrijf zelf had gegeven. Onder de streep bleef in de laatste periode van het afgelopen jaar 305 miljoen euro over, tegen 244 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.

Het goede vierde kwartaal gaat volgens topman Peter Wennink, die om 11.00 uur een persconferentie houdt, niet ten koste van het eerste kwartaal:

“De eerste zes maanden van 2015 zien er ook zeer sterk uit.”

Hij wees daarbij op de sterke orderportefeuille, die in het afgelopen kwartaal dankzij 1,4 miljard euro aan orders aangroeide tot 2,8 miljard euro.

Volgens NRC-technologieredacteur Marc Hijink is de omzet van ASML boven verwachting:

“ASML profiteert van de groeiende vraag naar meer geheugen voor telefoons en tablets. Hoe meer gig wij in onze devices willen stoppen, hoe meer machines ASML moet maken om daarvoor te zorgen.”

Bedrijf wil aandelen terugkopen

ASML wil zijn aandeelhouders een dividend van 0,70 euro per aandeel betalen, wat neerkomt op ruim een kwart van de totale jaarwinst. Daarnaast wil het bedrijf de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terugkopen. De omzet in het lopende kwartaal schat ASML in op 1,6 miljard euro. Daarop wordt naar verwachting een brutomarge gemaakt van 47 procent, waar die in het vierde kwartaal 44 procent bedroeg.

Het bedrijf meldde verder dat het drie nieuwe commissarissen wil aanstellen, onder wie voormalig Philips-topman Gerard Kleisterlee. De andere genomineerden zijn Rolf-Dieter Schwalb, voormalig financieel directeur van DSM, en Annet Aris die door de centrale ondernemingsraad is voorgedragen.(ANP)

Lees op NRCQ ‘Wat doe je als leaserbouwer bij ASML (in Veldhoven dus) na werktijd’?