‘Verbijsterende’ opening Clint Eastwood-film

‘Verbijsterend’, zo omschrijft website Box Office Mojo het openingsweekeind van Clint Eastwoods American Sniper in de VS: 90,2 miljoen dollar, ruim dubbel zoveel als verwacht. Zo opent een superheldenfilm, niet een oorlogsdrama van 58,8 miljoen dollar. De rage bewijst dat het Amerikaanse publiek nu pas toe is aan verwerking van ‘the war on terror’, net zoals films over Vietnam – Apocalypse Now, Platoon, The Deer Hunter – succes hadden nadat de troepen alweer thuis waren. Tot voor kort flopten films over Irak en Afghanistan, of ze nu kritisch of patriottisch waren: zelfs The Hurt Locker, die in 2008 zes Oscars won, was in de VS een fiasco. Zero Dark Thirty luidde in 2013 de omslag in, met een recette van 95 miljoen. American Sniper was daar maandag al ruim overheen.