Opinie

Alleen emotie telt bij ‘experimusement’ EO

Ali B poseert op Twitter als ‘Habibabi’
Ali B poseert op Twitter als ‘Habibabi

De inleidende beschietingen begonnen al op maandag bij Humberto Tan in RTL Late Night. Heel Nederland diende te weten dat de EO de volgende dag een controversieel programma zou gaan uitzenden, of eigenlijk twee, als je deel 3 van de campagneserie Jojanneke in de Prostitutie meerekent.

Vier avonden lang trotseert de EO deze week Kamervragen van de PVV met de uitzending van Rot Op Naar Je Eigen Land, hashtag #rotop. Het is de bewerking van het Australische format Go Back To Where You Came From, een realityserie, waarin burgers met overwegende bezwaren tegen het toelaten van vluchtelingen vergelijkbare ontberingen moeten ondergaan. Het gehoopte resultaat is dat hun de schellen van de bigotte ogen zullen vallen, net als bij de dito kijkers.

Daar zat dus aan de talkshowtafel presentator Dennis van der Geest met twee deelnemers: Rick (26, gelovig opgevoed, heeft niets tegen asielzoekers) en Sandra (50, thuishulp uit Almere). Zij voldoet geheel aan het profiel. In de eerste aflevering vertelt ze dat alle vluchtelingen naar een eiland in de Stille Oceaan moeten, koepel eroverheen, op slot, sleuteltje weggooien, nooit meer naar omkijken. Want al die habibabi’s komen hier alleen maar onze banen inpikken. Al die wat?

Sandra wil het best nog eens uitleggen. Een habibabi is een buitenlander, nee, iemand met een kleurtje. Ja, Humberto dus ook. Zo zag ze dat vroeger. Maar nu zou ze het anders formuleren.

De lichaamstaal van de eveneens aan zittende Paskal Jakobsen en Sanne Hans drukte grote weerzin uit. De zanger van Bløf kende dat gezwets wel uit de kroeg, maar dat ga je toch niet op tv uitzenden? De andere zangeres had ook bezwaren tegen het maken van een entertainmentprogramma over dit onderwerp.

Had Sandra nu dan spijt van haar uitspraken? Nee, dat nooit, je moet nooit spijt hebben. En zo escaleerde het nog even lekker door, met als resultaat dat de geuzennaam habibabi definitief gelanceerd was. Ali B twitterde meteen een foto van zichzelf met het bord Je Suis Habibabi.

De eerste aflevering van het feitelijke programma betekende de kennismaking met nog meer boze burgers. Willeke heeft niet alleen het logo van de PVV maar ook de handtekening van Geert Wilders op haar arm laten tatoeëren. Zij en werkloze heftruckchauffeur Martin lijken de onverzettelijken in dit experimusement. De meer emotionele Sandra trekt al bij als ze de eerste stappen in het detentiecentrum van Schiphol heeft gezet. Martin niet, die weet heus wel hoe een gevangenis er van binnen uitziet.

En dan is er nog student politicologie Yernaz Ramautarsing, om zijn Surinaamse uiterlijk ingedeeld bij de habibabi’s, maar fan van Ayn Rand en de libertaire ideologie. Hij wil best alle grenzen afschaffen, maar dan ook alle staatsbijdragen aan opvang en levensonderhoud. Bovendien ergert hij zich wild aan het lage niveau van de discussie en de invloed van emoties op ieders standpunt.

Ja, als je vindt dat dit een onderwerp is dat zich het best rationeel laat bespreken, dan heb je bij dit programma, en bij de huidige EO in het algemeen, helemaal niets te zoeken. Nog meer olie op het vuur. Ga terug naar je eigen verstand!