Economie

De belangrijkste mensen ter wereld zitten nu samen in de bergen. Dit zijn ze.

Foto EPA

Vandaag begint de bijeenkomst der bijeenkomsten in het Zwitserse Davos. Op het vierdaagse World Economic Forum (WEF) komen zo’n 2.800 zakenlui, politieke leiders, journalisten, academici en andere zwaargewichten samen.

Het WEF is in 1971 begonnen door de Zwitserse hoogleraar en zakenman Klaus Schwab met als doel de wereld te verbeteren door hooggeplaatste mensen te laten spreken over wereldproblemen. Critici vinden Davos een grote netwerkbijeenkomst voor het persoonlijke (en bedrijfs) gewin.

NRC Q analyseert de deelnemerslijst in zes graphics en een liedje.

1. Wereldwijde verdeling

Met ongeveer een kwart van de ruim 2.800 officiële gasten wordt Davos gedomineerd door de VS. Opvallend is de goede positie van India (zeker ten opzichte van China). En ook Nederland scoort met 47 deelnemers (en plek 12) zeker niet slecht.

Landen die geen gasten in Davos hebben, lijken weinig economische en geo-politieke relevantie te hebben (oké, op Noord-Korea na dan).

2. Mannen/vrouwen

Met nog minder dan 20 procent vrouwen zijn de verhoudingen niet helemaal gelijk. Topvrouwen als Mary Barra (General Motors) en Marissa Mayer (Yahoo) zijn er wél.

3. Hoogleraren

Onder de genodigden veel belangrijke namen uit de academische wereld. Denk Noorena Hertz, Larry Summers en Joseph Nye.

Slechts twee Nederlandse academici gaan, en het zijn niet de usual suspects uit de media. Maarten Merkx (hoofddocent biomedische technologie aan de TUE Eindhoven) en Victor Halberstadt (emeritus-hoogle­raar Openbare Financiën aan de Universiteit Leiden). Voor de complotdenkers: Halberstadt was eerder Honorair Secretaris-Generaal van de Bilderbergconferentie.

4. Banken

Iedereen die iets voorstelt in de financiële wereld komt naar de Alpen. De Nederlandse bankenvertegenwoordiging is bescheiden (ABN Amro ontbreekt zelfs).

5. Bedrijven

De top van de deelnemende bedrijven wordt gevormd door banken, aangevuld met accountants, adviesorganisaties en verzekeraars.

In Davos is verder zo ongeveer iedere grote multinational vertegenwoordigd. Levensmiddelenbedrijven als Nestlé en Unilever, internetbedrijven als Facebook, Google en Airbnb, autofabrikanten als Volkswagen, brouwers als Heineken, pr-bureaus als Burson-Marsteller en investeringsmaatschappijen KKR en Blackrock.

Het enige bedrijf waarvan echt opvalt dat het ontbreekt is Apple.

6. Nederlandse bedrijven

Het WEF heeft een aantal lidmaatschapsniveaus en chemiebedrijf DSM is ‘strategic partner’ (kosten: naar verluidt 600.000 euro tegen de huidige koers van Zwitserse francs) en dat geeft het recht om met vijf man te komen. Vandaar de prominente plek.
Communicatiedirecteur Herman Betten benadrukt dat zowel het WEF als DSM de missie heeft om de wereld te verbeteren. Daarnaast is Davos een ideale netwerkplek.

“De hele wereld komt hier. Op straat kom je in twee uur heel veel mensen tegen. Daar moet je normaal dagen voor vliegen.”

Omdat de WEF-organisatie rangschikt naar hoofdkantoorlocatie is ook Vimpelcom Nederlands. Het bedrijf uit Amsterdam (omzet ruim 20 miljard dollar) is een van de grotere mobiele providers ter wereld en zit achter Beeline (Rusland), Mobilink (Pakistan) en Banglalink (Bangladesh).

Ook de holding van het Franse handelsconglomeraat Louis Dreyfus Group (omzet 120 miljard dollar) zetelt (hoogstwaarschijnlijk om belastingredenen) in Amsterdam.

Royalty, politici en andere opvallende gasten


De Nederlandse regering is flink aanwezig in Davos. Premier Rutte krijgt er gezelschap van ministers Dijsselbloem, Ploumen en Schippers. Zelfs koningin Máxima komt langs.
Ook voor celebs is plek. Neem rapper will.i.am van The Black Eyed Peas, zanger Andrea Bocelli en romanschrijver Paulo Coelho.

Oh, en de recent van seksueel misbruik beschuldigde Prince Andrew, die komt ook.

Onderzoeksuitleg: NRC Q analyseerde de data op basis van deze deelnemerslijst van het World Economic Forum. Deelnemers van journalistieke organisaties zijn meegeteld in de totale optelsom, maar journalistieke organisaties zijn niet meegerekend onder de categorie bedrijven. Het geslacht van de deelnemers is geen onderdeel van de WEF-lijst en is afzonderlijk toegevoegd.