Weghalen, wat is dát voor signaal?

Het VVD-raadslid schreef een open brief nadat een schooldirectie onder druk een Charlie Hebdo-cartoon had verwijderd en de leerkracht had berispt. Ze kreeg duizenden reacties.

Dilan Yesilgöz.
Dilan Yesilgöz. foto Rink Hof / Hollandse Hoogte

Nooit eerder kreeg Dilan Yesilgöz zoveel reacties. „Vijftienhonderd retweets. Tweeduizend reacties. Nog geen tien daarvan negatief.” Het raadslid voor de VVD in Amsterdam schreef dit weekend in nrc.next een open brief aan de leerlingen van het Kennemer College in Heemskerk. Daar had een docent de voorpagina van nrc.next van de dag na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo opgehangen. De hele pagina was een cartoon van een traditionele moslim die een blanke man kust, met de tekst ‘liefde is sterker dan haat’. De directie haalde de poster van de muur, berispte de leerkracht en stuurde de ouders een brief met excuses. Yesilgöz schreef: „Het spijt mij dat de directie jullie nu al heeft opgegeven.”

Wat bedoelde u daarmee?

„Dat de school zijn leerlingen niet serieus neemt. Dat ze denken: ‘Ach die zielige moslims die moeite hebben met zo’n tekening, laten we ze beschermen.’ In plaats van ze weerbaar te maken. In plaats van de kans te gebruiken om de gevoelens van deze leerlingen te bespreken. Om ze uit te leggen waarom zo’n tekening wel kan. Om ze te laten weten: de rechten die jij hebt, gelden ook voor anderen. Nu laat die school ook de duizenden activisten onder de moslims in de kou staan die zich inzetten voor homorechten en de vrijheid van meningsuiting.”

De directie noemde de tekening ‘aanstootgevend’.

„We hebben het niet eens over een afbeelding van de profeet, hè. Dit waren gewoon twee zoenende mannen. Hoe kun je daar bezwaar tegen hebben? Trouwens, zelfs als het een afbeelding van de profeet zou zijn geweest, wat dan nog?”

„Wat is dit nou voor boodschap die de directie afgeeft? Als je boos genoeg bent, als je hysterisch genoeg bent en zeker als je je geloof er maar tijdig bij haalt, dan krijg je gelijk in dit land. Het is de denigrerende superioriteit van de cultuurrelativisten. In feite zeggen die: wat kun je ook verwachten van moslims? En dan verbaasd zijn dat die jongeren radicaliseren.”

Yesilgöz heeft zich ontpopt als een van de terriërs in de Amsterdamse gemeenteraad. Bij de verkiezingen van maart kwam ze in de VVD-fractie. Sindsdien betrekt ze harde stellingen in gevoelige dossiers als veiligheid en vreemdelingenbeleid. Dat levert haar, als Nederlandse van Turks-Koerdische afkomst, soms schampere opmerkingen op. Ook naar aanleiding van haar laatste brief. „Daar heb je weer zo’n Turk die tegen haar eigen gemeenschap aanschopt om te scoren bij de blanke bazen, zeggen mensen dan. Je wordt hier altijd ingedeeld bij een groep.”

„Je wilt niet weten hoeveel telefoontjes ik de laatste maanden krijg met de vraag hoe ‘u als moslim aankijkt tegen…’. Dan zeg ik beleefd: zou u niet eerst even vragen of ik moslim ben? ‘Bent u dan geen moslim?’ Nee, ik ben geen moslim. ‘Goed, dan zoek ik nog even verder.’ Hoe is het in godsnaam mogelijk? Daarom zit ik bij de VVD, omdat die zich opstelt voor het individu.”

Heeft u een reactie gekregen van het Kennemer College?

„Nee. Ongehoord dat die directie er gewoon nog zit en haar werk doet alsof er niks is gebeurd.”