Waarom wordt dieetkoningin Sonja Bakker weer beticht van plagiaat?

Dieetkoningin Sonja Bakker wordt, net als in 2006, door collega Bea Pols beticht van plagiaat.
Dieetkoningin Sonja Bakker wordt, net als in 2006, door collega Bea Pols beticht van plagiaat. ANP KIPPA LEX VAN LIESHOUT

In 2006 betichtte een collega dieetkoningin Sonja Bakker van plagiaat. Negen jaar later doet diezelfde collega dat weer. Waarom? De kwestie-Bakker in vier punten.

1.Twintig zinnen

Voedingscoach en gewichtsconsulente Bea Pols verklaarde in 2006 in De Telegraaf dat Bakker in haar bestseller Bereik je ideale gewicht minstens twintig zinnen direct had overgenomen uit de boeken van Pols. In NRC Handelsblad zijn toentertijd enkele passages naast elkaar gelegd.

Pols schreef in haar Afslanken en persoonlijke groei, een afslankboek uit 2003, de passage:

‘Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau zoals nieuwe kleren, een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een avondje sauna of bioscoop, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een van tevoren met jezelf afgesproken bedrag in een potje doen.’

In 2005 schrijft Sonja Bakker in Bereik je ideale gewicht:

‘Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau, zoals een behandeling bij de schoonheidsspecialiste of nieuwe kleding, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een bedrag met jezelf afspreken.’

Bakker erkende de overeenkomsten, maar betichtte Pols op haar beurt van plagiaat. Volgens Bakker heeft Pols de zinnen gehaald uit oud cursusmateriaal van Bakker. De zaak is nooit voor de rechter gekomen.

2.Slogan

De zaak werd in juni 2014 plots weer actueel voor Pols, toen een cliënt haar attendeerde op de nieuw slogan op de website van Bakker: ‘Afvallen is een feestje’. Drie maanden daarvoor was juist Pols’ nieuwe boek verschenen onder de titel: Afvallen met Bea is een feestje!. Over de telefoon zegt Pols:

“Die slogan is juist wat mij onderscheidt van andere afslankmethodes: in mijn geval mag je veel blijven eten.”

Pols zegt dat ze er nu weer op straat over wordt aangesproken. Bakker en Pols wonen bij elkaar in de buurt. Pols:

“Er zijn blijkbaar nog steeds mensen die denken dat ik plagiaat bij Bakker heb gepleegd. Mijn integriteit is weer in het geding.”

3.Aandacht

De uitgever van Sonja Bakker laat weten dat de de schrijfster niet inhoudelijk op de zaak wil reageren. Er wordt verwezen naar een persverklaring, op haar website.

In die reactie geeft Bakker aan ‘onaangenaam getroffen’ te zijn door de ‘nieuwe confrontatie’ met Pols:

“Inhoudelijk op de zaak ingaan is er dan ook niet bij. Ik word erg naar van de hele kwestie.”

Bakker zegt dat de kwestie haar slecht uitkomt. Ze zit “in een heel fijne fase” van haar leven:

“Mijn nieuwe boek ligt in de winkel en verkoopt goed. Het gaat goed met mijn kinderen, heb fijn contact met mijn ex-man en ben gelukkig met mijn echtgenoot Jan.”

Bakker omschrijft de aanklacht van Pols als “een schreeuw om aandacht”.

4.Tijdrekken

Pols heeft begin december haar advocaat een ‘concept dagvaarding’ naar Bakker laten sturen en wacht nog op reactie. De advocaat van Pols is zich nu in de zaak aan het verdiepen. Zodra hij daarmee klaar is, zegt Pols, stapt hij naar de rechter.

Pols weerspreekt dat het haar om aandacht te doen zou zijn:

“Bakker heeft ontzettend zitten overschrijven. Moet ik dat allemaal maar laten gebeuren? Dit is never nooit te winnen voor haar. Het enige wat ze kan doen is tijdrekken.”