Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdediging wil Opstelten en Teeven horen in zaak-Van Rey

Jos van Rey.
Jos van Rey. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Minister Opstelten, staatssecretaris Teeven (beiden Justitie, VVD) en ex-minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) moeten onder ede gehoord worden in de corruptiezaak rond ex-senator Jos van Rey. Dat eiste de verdediging vanochtend op de eerste dag van het proces voor de rechtbank Rotterdam. Van Rey liet verstek gaan.

Teeven en Opstelten moeten uitleg geven over het mislukken van een tap van een telefoongesprek in 20 september 2012 tussen Teeven en Van Rey. In dat gesprek verklapte Van Rey de naam van een kandidaat-burgemeester voor Roermond. Spies moet komen vertellen over haar bemoeienis bij de start van het onderzoek.

Advocaat Gitte Stevens eist niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) omdat de pers bij herhaling eerder op de hoogte zou zijn geweest van acties van het OM. Volgens haar kan geen sprake meer zijn van een eerlijk proces. Ze wil ook vier journalisten van Dagblad De Limburger onder ede horen over de veronderstelde lekken.

Het OM wijst de niet-ontvankelijkheid af. Voor de veronderstelde lekken en de mislukte tap zouden getuigen gehoord moeten worden gehoord. Alleen al daarom kan volgens het OM op dit moment geen sprake zijn van niet-ontvankelijkheid. De rechtbank beslist om half een over de eis van de verdediging.

De voormalig wethouder en oud-senator Van Rey staat onder meer terecht voor omkoping, witwassen en het ronselen van stemmen. Om wie/wat gaat de zaak ook alweer? We praten je bij.