Vannacht houdt Obama zijn State of the Union. Wat weten we wel/niet?

Vannacht houdt president Obama voor miljoenen tv-kijkers zijn jaarlijkse State of the Union (#SOTU): een toespraak waarin hij de staat van het land bespreekt. Wat weten we al over zijn ‘troonrede’?

Vannacht houdt president Obama voor miljoenen tv-kijkers zijn jaarlijkse State of the Union: een toespraak (‘troonrede’) waarin hij de staat van het land bespreekt. Enkele uren voor de toespraak valt één ding op: Obama houdt zijn nieuwe beleidsplannen niet stil, zoals gewoonlijk. Terwijl hij in de voorbije dagen door het land trok liet hij vast wat grote lijnen doorschemeren. Wat weten we wel/niet?

Obama raakt vannacht aan een belangrijk politiek thema in Amerika: de groeiende kloof tussen arm en rijk. De economie in Amerika floreert, Wall Street breekt records, maar slechts een klein deel van de Amerikanen profiteert daarvan, schrijft (€) NRC-correspondent Guus Valk (Washington) in NRC Handelsblad:

Een recent rapport van de Federal Reserve laat precies zien wat er fout gaat. Gemiddeld ging het inkomen van een Amerikaans gezin er sinds 2010, toen de financiële crisis achter de rug was, met 4 procent op vooruit. Maar alleen de bovenste 10 procent van de inkomens profiteerde. De middenklasse zag een stagnatie, terwijl de laagste 10 procent er juist op achteruitging.

Belastingregeling

Obama wil gezinnen met een inkomen boven de 500.000 dollar (ruim 430.000 euro) 28 procent belasting laten betalen. Op dit moment is dat 23 procent. Ook moeten banken meer afdragen aan de fiscus. De maatregelen moeten de staatskas samen zo’n 200 miljard dollar opleveren. Wie minder verdient, hoeft juist mínder belasting te betalen, vindt Obama. Kinderbijslag gaat omhoog en overheidsuniversiteiten worden goedkoper, dus toegankelijker.

De Republikeinen - met een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat - steunen zijn plannen niet. Maar Obama geeft hiermee een duidelijk symbool af: hij laat ziet wat er mis is met de economie in de VS. Ook stelt hij zijn achterban tevreden, die vraagt om een president die de rijken aanpakt.

Maar we weten nog niet alles van Obama’s toespraak, zegt Valk:

“Tijdens de State of the Union komen in no time allerlei beleidsplannen voorbij. We weten niet op alle punten wat hij gaat zeggen, hoewel de belangrijkste al duidelijk zijn. Maar of hij iets zegt over Rusland, Syrië of Oekraïne is onduidelijk.”

Tone of voice

Verder is de toon van de toespraak belangrijk. Obama wil waarschijnlijk laten zien dat hij nog steeds aan het roer staat, zegt Valk.

“Het is belangrijk om dat in het nieuwe Congres duidelijk te maken. Hij zal ook een hand uitsteken: we gaan er samen doorheen, we sluiten compromissen. Ik ben heel erg benieuwd of hij aanvallend wordt of verzoenend, maar ik ga uit van het eerste.”

Meer lezen over de State of the Union (#SOTU):

Achter de schermen

Obama hoopt dat hij deze keer wat relaxter is dan de vorige keren, maar hij zal “nooit volledig wennen” aan de State of the Union, zegt hij in onderstaande video van het Witte Huis.