Unilever verkoopt minder producten dan gedacht - omzet krimpt

Blikken met Unox-soep rollen van de lopende band. Fabrikant Unilever verkocht vorig jaar minder producten dan verwacht.
Blikken met Unox-soep rollen van de lopende band. Fabrikant Unilever verkocht vorig jaar minder producten dan verwacht. Foto ANP / Robin van Utrecht

Unilever heeft vorig jaar minder producten verkocht dan veel marktkenners hadden verwacht. Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern zag de onderliggende verkoop in 2014 met 2,9 procent toenemen, zo maakte Unilever vandaag voor het openen van de beurs bekend. Gerekend was echter op een verkoopgroei van 3,1 procent.

Vooral in het vierde kwartaal viel de onderliggende verkoop tegen: in plaats van de verwachte toename van 2,6 procent groeide de verkoop slechts met 2,1 procent. In de onderliggende verkoop zijn onder meer de gevolgen van ongunstige wisselkoersen en de verkoop van bedrijfsonderdelen niet meegenomen, wat een beter beeld geeft van hoe een organisatie groeit.

Dure euro speelt Unilever parten

Vooral die ongunstige wisselkoersen hebben de laatste tijd hun weerslag op de prestaties van Unilever, onder meer eigenaar van Dove, Axe en Magnum. Doordat de euro tot enkele maanden geleden relatief duur was, hield het concern in die periode minder geld over wanneer het de omzet uit niet-eurolanden omwisselt. De inkomsten over het gehele jaar daalden – vooral daardoor – met 2,7 procent naar 48,4 miljard euro.

Ook de omzet is daarmee iets lager dan de vooraf gesproken analisten hadden verwacht. Topman Paul Polman verwacht bovendien niet dat de resultaten volgend jaar heel veel beter worden. Vooral in de eerste maanden van 2015 gaat Polman uit van zwakke resultaten.

Winst stijgt wel

Hoewel de omzet en verkoop van Unilever beneden verwachting waren, viel de nettowinst juist hoger uit dan voorzien. Onder de streep kwam Unilever uit op 5,5 miljard euro, vijf procent meer dan vorig jaar en ver boven de 5,0 miljard waar analisten op hadden gerekend.

Lees ook op NRC Q “De magie van Unilever is weg, ondanks Dove, Axe en Magnum”