Economie

Unilever heeft miljarden klanten, maar ze geven steeds minder uit

Foto: ANP
UPDATE 8:07. Unilever heeft vorig jaar 2,7 procent minder omzet geboekt, dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf zojuist presenteerde. De omzet komt uit op 48,4 miljard euro. De nettowinst steeg wel (met 5 procent) en komt uit op 5,5 miljard euro.

Goede kans dat jij - net als de rest van de westerse wereld - dagelijks een van de producten van Unilever gebruikt. De Brits-Nederlandse multinational (174.000 werknemers) is niet alleen bekend van merken als Dove, Axe, Lipton, Becel en Magnum, maar zit ook achter schoonmaakmiddelen als Glorix, Sun en Andy. Het bedrijf behoort tot de tien multinationals die de dienst uitmaken in de voedingsmiddelen- en verzorgingsindustrie:

Beeld: Convergence Alimentaire

Beeld: Convergence Alimentaire

Vandaag komt Unilever met jaarcijfers. 2013 was geen best jaar:

Analisten verwachten dat de omzet van het Nederlands-Britse voedingsbedrijf in 2014 verder is gedaald. Die zal volgens Forbes neerkomen op zo’n 45 miljard euro, een daling van 9 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vooral in de opkomende landen valt de verkoop van eten en drinken tegen. Huishoudelijke artikelen doen het er wel goed. Ook heeft Unilever de pech dat de wisselkoersen tegenzitten. Onder analisten wordt driftig gespeculeerd over of Unilever de voedingsmarkt op termijn gaat verlaten. Vorig jaar verkocht het al zijn snackworstjesafdeling, bekend van onder meer BiFi.