‘Tweede Nederlandse Syriëganger gedood’

Bombardement op IS-strijders
Bombardement op IS-strijders EPA / Sedat Suna

Niet één, maar twee Nederlandse Syriëgangers zijn afgelopen dagen bij een bombardement om het leven gekomen. De 27-jarige Soufian el J. uit Huizen overleed vannacht aan de verwondingen die hij opliep bij een luchtaanval die zaterdag werd uitgevoerd. Gisteravond werd bekend dat de 17-jarige Achraf uit Huizen bij vermoedelijk hetzelfde bombardement werd gedood.

Dat hebben “goed ingevoerde bronnen” vandaag laten weten aan RTV Noord-Holland. Het paspoort van El J. was al ingetrokken en zijn banktegoeden waren bevroren.

Vermoed wordt dat El J. omkwam bij een drone-aanval in Syrië. Hij is de broer van Rachid el J. Laatstgenoemde wordt ervan verdacht zich te hebben willen aansluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij zou van plan zijn geweest met zijn echtgenote en kind naar Syrië te reizen. Hun paspoorten werden ingetrokken en de volwassen gezinsleden zaten een tijdlang vast.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) wil de dood van El J. vooralsnog niet bevestigen.