Traangas tegen schoolkinderen

Foto Tony Karumba / AFP
Foto Tony Karumba / AFP

Zijn dit woedende, gewelddadige demonstranten? Oproerkraaiers die maatschappelijke onrust veroorzaken? Niet bepaald. Dit zijn basisschoolkinderen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, die gisteren onder grote mediabelangstelling protesteerden tegen het verdwijnen van hun schoolplein. Ze vluchtten een loopbrug op, omdat de politie hen met traangas bestookte. De leerlingen van de Langata Road-basisschool droegen borden waarop stond dat ‘het afpakken van land terreur tegen kinderen’ is, en haalden een muur naar beneden die een projectontwikkelaar daar had neergezet. Het speelterrein zou volgens persbureau AP omgebouwd worden tot parkeerterrein bij een hotel, dat in bezit is van een machtige politicus. Voor het inzetten van traangas is de dienstdoende politieagent geschorst, maakte de politie van Nairobi bekend. Omdat het protest niet gewelddadig was, was die verregaande stap niet geoorloofd. De agent zei in een reactie dat hij „instructies opvolgde”.