Tweedehands e-bookplatform moet binnen drie dagen uit de lucht

De website tomkabinet.nl moet binnen drie dagen uit de lucht. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald, in een hoger beroep dat was aangespannen door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV).

Update 15:45: Tom Kabinet negeert verbod

Tom Kabinet is een elektronisch platform waar particulieren e-books kunnen kopen en verkopen. Het bedrijfje, opgericht door Judith Mariën, ging in juni vorig jaar online. NUV, dat 90 procent van de Nederlandse uitgevers vertegenwoordigt, had daar ernstige bezwaren tegen, omdat het doorverkopen van e-books zonder toestemming van uitgever en auteur een inbreuk zou vormen op het auteursrecht. Een e-book kan niet tweedehands zijn, zo is NUV van mening, al was het maar omdat het niet slijt.

Hoger beroep

Het uitgeversverbond verloor een rechtszaak waarin het probeerde Tom Kabinet te laten verbieden. In hoger beroep krijgt het nu alsnog haar zin.

De reden die het Gerechtshof hiervoor geeft is echter niet de – complexe - discussie of een e-book tweedehands kan zijn. In het beroep heeft het NUV met succes ingebracht dat Tom Kabinet in de praktijk een plaats is geworden waar het mogelijk is om te handelen in illegale downloads. In de rechtszaal illustreerde de advocaat van het NUV met een filmpje hoe dit met enkele muisklikken te doen is. Volgens het Hof worden illegale e-books “in niet te verwaarlozen mate” verhandeld.

Illegale e-books

Het Hof wijst het door NUV geëiste verbod “in beperkte mate toe”. Als Tom Kabinet de site niet binnen drie dagen uit de lucht haalt, volgt een dwangson van duizend euro per dag. Maar het Hof heeft Tom Kabinet ook ruimte gegeven alsnog door te gaan: Als Tom Kabinet erin slaagt voldoende maatregelen te nemen om handel in illegale e-books te voorkomen, mag het bedrijf aan de rechter vragen of het verbod kan worden opgeheven. Over de grotere vraag of een e-book tweedehands kan zijn, is vandaag dus geen uitspraak gedaan.

Lees op NRCQ: ‘Tweedehands e-books - kan dat? Ja/Nee/It’s complicated’