‘Tekort aan psychiaters bij beoordelen euthanasieverzoek’

Inschrijfformulier van de Levenseindekliniek.
Inschrijfformulier van de Levenseindekliniek. Foto ANP / Lex van Lieshout

Psychiatrische patiënten die zich met een euthanasieverzoek melden bij de Levenseindekliniek, moeten maanden wachten voordat hun verzoek in behandeling wordt genomen. Oorzaak is een tekort aan psychiaters bij de kliniek, zegt directeur Steven Pleiter.

Er werken vier psychiaters, maar een derde van alle euthanasieverzoeken komt van patiënten met een psychiatrische achtergrond. Sinds de oprichting in 2012 gaat het om ruim 800 euthanasieverzoeken van dergelijke patiënten, 21 kregen euthanasie.

In het jaarverslag over 2013 stond dat er aan het einde van dat jaar een wachtlijst was van 181 personen. Het terugdringen van de wachttijd had, volgens de kliniek, “de hoogste prioriteit” in 2014. Dat is gelukt, stelt Pleiter. Het aantal teams groeide van 5 naar 35.

vier / vijf maanden

Een echte wachtlijst bestaat daarom niet meer, maar bij psychiatrische patiënten kan het vier tot vijf maanden duren voordat hun verzoek wordt bekeken. Pleiter:

“Als het gaat om zoiets dringends als een euthanasieverzoek, willen we onmiddellijk aan de slag met het vormen van een oordeel.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Controverse gegarandeerd bij de Levenseindekliniek (€)