Teeven trekt voorlopig toch geld uit voor opvang uitgeprocedeerden

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) verschaft gemeenten voorlopig toch budget om uitgeprocedeerde asielzoekers te voorzien van “bed, bad en brood”. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij dit gisteren heeft beloofd tijdens een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Amsterdam heeft na de uitspraak van de rechter winteropvang ingericht voor 135 uitgeprocedeerde asielzoekers. Teeven heeft hiervoor nu budget toegezegd.
Amsterdam heeft na de uitspraak van de rechter winteropvang ingericht voor 135 uitgeprocedeerde asielzoekers. Teeven heeft hiervoor nu budget toegezegd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) verschaft gemeenten voorlopig toch budget om uitgeprocedeerde asielzoekers te voorzien van “bed, bad en brood”. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij dit gisteren heeft beloofd tijdens een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De Centrale Raad van Beroep bepaalde vorige maand dat de gemeente Amsterdam een uitgeprocedeerde asielzoeker moet voorzien van een bed, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd. Omdat het uitzetten van asielzoekers de verantwoordelijkheid is van de rijksoverheid, deed VNG gisteren een beroep op Teeven om de gemeenten financieel te ondersteunen in het uitvoeren van de uitspraak.

Teeven zegt dat nu toe. Hoeveel geld hij hiervoor uittrekt, wordt pas bepaald als het Comité van Ministers een uitspraak heeft gedaan over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

De staatssecretaris benadrukt dat het budget beperkt beschikbaar is: tot maximaal twee maanden na de uitspraak van het Comité van Ministers. Verder onderstreept Teeven dat de uitspraak van de Centrale Raad niet afdoet aan het verblijfsperspectief van de betrokken vreemdelingen:

“Op hen rust onverkort de plicht om Nederland te verlaten. De VNG en ik zijn het eens dat het essentieel is dat we een stelsel behouden waarin een afwijzende toelatingsbeslissing betekenisvol blijft.”

Rijk

De Centrale Raad van Beroep heeft ook over de verplichting van het Rijk om asielzoekers op te vangen uitspraak gedaan. Teeven liet vorige week weten daartegen in beroep te gaan en in afwachting daarvan namens het Rijk geen nieuwe beleidsmaatregelen te nemen. De uitgeprocedeerde asielzoekers die door de uitspraak door het Rijk van opvang moeten worden voorzien, kunnen wel terecht in de opvang in Ter Apel, schreef hij toen.