Spekjeshagedis

De voedselkeuze van het 390 soorten tellende hagedissengeslacht Anolis is tamelijk overzichtelijk. Het merendeel valt binnen de categorie insecteneter, slechts een tiental soorten houdt het bij fruit en nectar. Kortgeleden is een nieuwe en uitzonderlijke voedselbron toegevoegd aan menu van de op Puerto Rico voorkomende soort Anolis cristatellus: de marshmallow – een zoete lekkernij die we in Nederland ‘spekje’ noemen.

In het laatste nummer van LEB (Life: The Excitement of Biology) doet Norman Greenhawk verslag van deze ontdekking: „Op 18 maart 2014 omstreeks 9:00 uur observeerde ik een adult mannetje dat de overblijfselen at van een marshmallow die de avond tevoren [aan een stokje] was geroosterd boven een kampvuur.” De observatie duurde elf minuten, waarin „de anolis aan de verkoolde marshmallowresten likte en vier keer in het stokje beet.”

De oplettende bioloog zag geen insecten aan de zoetigheid kleven, en concludeert dat „dit het eerste geval is van een anolis (hagedis) die door mensen gemaakt voedsel consumeert”. Helaas vergeet hij te melden dat andere – zelfs vleesetende – reptielen ook een neus voor marshmallows hebben: in het zuiden van de Verenigde Staten lokt men alligators met het snoepgoed naar toeristenboten.